Vještačka nestašica i surovo tržište povećavaju cijeu prasića. Sve je manje tovljenika u tovilištima.
Nisu se obistinile prognoze da će cijene prasića pred Đurđevdan otići u nebo. Za kilogram žive vage potrebno je izdvojiti oko 10 KM, izvještava Glas Srpske. Stočari najavljuju da će tokom ljeta doći do nestašice tovljenika, što rezultirati poskupljenjem svinjskog mesa i novog udara na džep potrošača. Cijena prasića je mjesecima ne rekordno visokom nivou zbog slabe ponude.
Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS je izjavio da je veća cijena bila prije deset dana nego sad:
"Na bijeljinskoj pijaci prasići su po kilogramu žive vage u utorak prodavani za 9,50 maraka. Pojedini sitni preprodavci možda zacijene 12 KM/kg, ali kod proizvođača cijena je od 9,50 do 10 KM. Ponuda nije velika."
Ističe da su uvozne svinje drastično skuplje od domaćih, zbog čega će u narednim mjesecima nestati tovljenika. Domaći tovljači ne pune tovilišta u punom kapacitetu, a skoro sva prasad idu u klanje. Tovljači se teško odlučuju za kupovinu prasića zbog njihove previsoke cijene i niske cijene tovljenika, koja se sad kreće oko 4,5 KM/kg. Tovljači nemaju interesa da se bave tovom, jer je zarada minimalna. Ovakva situacija mogla da dovede do nestašice tovljenika u narednim mjesecima i dodaje da bi minimalna cijena trebala dostići 5 KM/kg.
Cijena ćevapa u mesnicama je oko 16 KM/kg, a profit uzimaju nakupci i trgovci. Maljčić ističe da tržište nikad nije bilo okrutnije i da je ogromna borba za profit.
Direktor i vlasnik preduzeća "ZP komerc" iz Bijeljine Ljubiša Rosić kaže da uprkos problemima na tržištu nisu smanjivali proizvodnju i ne planiraju to u skorije vrijeme. Ističe da ovo preduzeće ima svoju proizvodnju prasića i da ne zavise od uvoza. Za sada prodaju tovljenike po 4,20 KM/kg žive vage, a prasiće po devet maraka. Zaklane i očišćene pečenice za Đurđevdan prodaju po cijeni od 15 KM/kg. Rosić smatra da se namjerno prave vještačke nestašice kako bi se dizale cijene prasadi.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u martu ove godine, u poređenju sa istim mjesecom 2022. godine, povećan je broj zaklanih svinja za 13,2 posto. Uzgajivači tvrde da je na farmama sve manje svinja.
Maljčić kaže da je lani za tov u Srpskoj bilo prijavljeno oko 80.000 svinja, a na godišnjem nivou se proda pola miliona ušnih markica. Ističe da se tržište mora urediti, ali se niko time ne bavi.
Tagovi
Autorica