"Meso zečeva orijaša nije masno, lako se probavlja i zbog toga ga kupci najviše i traže", kaže uzgajivač Blagoje Dimitrijević
Otkako zna za sebe, Blagoje Dimitrijević iz sela Rakovac kod Bujanovca u Srbiji, uzgaja zečeve. Kroz njegovo uzgajalište prošle su mnoge rase, a potpuno im se posvetio tek kada je otišao u penziju. Tada se pobrinuo da borave u kavezima u kojima se mogu nesmetano razmnožavati. Čim je to napravio, potrudio se da u njima odgaja one rase koje su tražene na tržištu.
Tako su danas u njegovom leglu, osim hajkoma, njemačkog šarca i raznih ukrasnih zečeva, najtraženiji belgijski orijaši koji dostižu težinu od 10 do 15 kilograma. Kupci ih najviše cijene zbog izuzetno ukusnog i zdravog mesa u kome nema nikakve masti, a koje u sebi sadrži veliku količinu proteina. Ono je izuzetno blagodatno za ljude koji imaju srčane probleme, trudnice i dojilje, sportaše, djecu i mlade i njihov normalan rast i razvoj, odlično je za sve koji vode računa o ishrani.
Znajući koliko dobro uzgaja ovu vrstu zečeva, kupci dolaze kod njega kući da ih kupe. On ih, međutim, tokom sezone od svojih deset kotilja ima toliko da ih iznosi na prodaju i na stočnu pijacu u obližnji Ristovac. Male zečeve prodaje po cijeni od pet eura po komadu, a odrasle po cijeni od 15 do 20 eura komad.
"Male zečeve najviše prodajem tokom ljeta mojim komšijama Albancima. Potražnja za njima je uvijek velika, tako da tokom godine prodam od 200 do 400 komada. Meso zečeva orijaša nije masno, lako se probavlja i zbog toga ga kupci najviše i traže", priča ovaj uzgajivač.
Ibrahimovići cijeli život uzgajaju sitne životinje, a ljubav sada prenose i na unuka
Ovu rasu kunića karakterizira mirna narav i to je jedan od razloga zašto ih je počeo uzgajati. Znajući da su veoma osjetljivi na loš smještaj, način ishrane, ali i da mogu biti izbirljivi kada je hrana u pitanju, u startu je eliminisao sve prepreke koje bi mu mogle napraviti problem i onemogućiti dobar priraštaj. Zato se uvijek potrudi da im tokom godine osigura dovoljno sijena, djeteline, svježe trave, pšenice, kukuruza, ječma i zobi.
"Za male zečeve obavezno kupujem granulice, a poslije tri mjeseca života počinjem ih polako upoznavati s hranom kojom hranim odrasle", kaže Blagoje i ističe da se među kupcima uvijek nađe neko ko kod njega dođe da pored ove rase kupi zečeve za čuvanje rase hajkom i njemački šarac.
Zečevi su, prema njegovim riječima, veoma zahvalni za čuvanje, jer oko njih nema mnogo posla. Dovoljno je da im se kavezi očiste jednom u nekoliko dana i da osim hrane uvijek imaju dovoljno čiste vode.
Tagovi
Autorica