Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Lan

Sinonim: - | Engleski naziv: Flax | Latinski naziv: Linum usitatissimum L.

Lan

Lan se uzgaja na svim kontinentima. Uljani lan je kultura toplijih i suhih područja, pa se uzgaja više u južnim predjelima, dok predivom lanu više odgovaraju vlažniji i umjereniji klimatski uvjeti. Uzgaja se za proizvodnju vlakana i sjemena iz kojega se dobiva ulje.

Lan se upotrebljava za dobivanje vlakna (za rublje, posteljinu, peškire, odjeću, presvlake za namještaj, cerade, šatore, vreće i druge tkanine), kučine (u građevnoj i automobilskoj industriji), pozdera (ogrjevni i izolacijski materijal, papir) i sjemena sa 35 – 47% ulja (prehrambena industrija, hrana za ptice, lanene pogače, sapun, boje, lakovi, linoleum, uljano platno, tinta za štampu, umjetna koža, premazi za ceste otporni na so i dr.).

Morfološka svojstva lana

Korijen je vretenast i slabe usisne snage. Glavni korijen ne prodire dublje u tlo, pa se u površinskom sloju razvija postrano korijenje. Od ukupne mase biljke na korijen otpada oko 10%. Uljani lan ima bolje razvijen korijen od predivog. Stabljika je zeljasta, uspravna, okrugla, glatka, presvučena voštanom prevlakom. Visina joj varira od 20 – 120 cm, a najbolja debljina stabljike je 1,5 – 2 mm. List nema peteljku, pa je sjedeći, uzak i izdužen, na vrhu zašiljen, presvučen voštanom prevlakom. Cvjetovi su samooplodni s mogućom stranooplodnjom. Plod je tobolac okruglastog oblika, a na vrhu zašiljen. Ima pet pregrada podijeljenih u pet dijelova, a svaki je dio podijeljen na dva dijela u kojima se nalazi po jedna sjemenka, što znači da u tobolcu može biti 10 sjemenki. Masa 1 000 sjemenki iznosi 3 – 15 g, a hektolitarska težina iznosi oko 70 kg.

Agroekološki uvjeti uzgoja lana

Temperatura

Minimalna temperatura za predivi lan kreće se oko 3 °C, a optimalna oko 20 °C. Izdrži temperature do – 5 °C. Jari lan za ulje izdrži niske temperature od -5 °C, ozimi do -12 °C, a pokriveni snijegom i do -20°C.

Svjetlost

Lan je biljka dugog dana. Predivi lan bolje uspijeva u uvjetima izmjene vedrog i oblačnog vremena, tada se stabljika manje grana i dobije se više kvlitetnijeg vlakna. Lan za ulje traži više svjetlosti i u uvjetima dobrog osvjetljena daje veći prinos sjemena s većim postotkom ulja.

Voda

Najveće potrebe za vodom su u fazi formiranja pupova i cvatnje, a poslije se potreba za vodom sve više smanjuje. Lan za ulje bolje podnosi sušu. Predivi lan je biljka vlažnije i umjerenije klime, pa bi se u BiH mogao uzgajati u brdskim predjelima i u ravničarskom području, s obiljem vlage u vrijeme vegetacije (> 600 mm oborina u godini).

Tlo

Za uzgoj lana pogodna su strukturirana tla, s dobrim vodo-zračnim režimom (pjeskovito-ilovasta, ilovasto-pjeskovita, koja su propusna i slabo kisele do alkalne reakcije, pH od 6,2 do 7,2).  Na jako plodnim tlima lan za vlakno poliježe.

Agrotehnika uzgoja lana

Plodored

Uzgaja se u plodoredu i vraća na istu površinu nakon više godina jer obolijeva od različitih bolesti, napadaju ga štetnici, a stabljika je relativno niska, pa u slučaju slabijeg sklopa korovi se mogu jače razviti. Najbolje pretkulture su mu zrnate mahunarke i strne žitarice.

Obrada tla

Iza ranijih pretkultura, koje bi trebale prethoditi ozimom lanu, obavlja se oranje strništa na oko 10-ak cm dubine, ljetno oranje na oko 20 cm dubine, u prvoj polovici augusta i glavno predsjetveno oranje u početku septembra, da se do sjetve tlo dobro slegne. Dubina ovog oranja iznosi 20 – 25 cm. Ako se oranje ranije izvede, tlo je potrebno potanjurati da se do sjetve ne osuši. Iza kasnijih pretkultura obavlja se pliće oranje s jednim prohodom tanjurače i oko dvije sedmice pred sjetvu predsjetveno oranje, a iza kasnih pretkultura predsjetveno oranje ili za rani lan duboko jesensko oranje.

Gnojidba

Za lan tlo ne treba direktno gnojiti stajskim gnojem jer može prouzrokovati polijeganje, produženje vegetacije i slabiji kvalitet vlakna, zato je bolje stajski gnoj dati pod pretkulturu. Količina hraniva će prvenstveno ovisiti o plodnosti tla i planiranom prinosu, odnosno namjeni proizvodnje za vlakno ili za ulje. Za postizanje dobrih prinosa suhe stabljike od oko 6 t/ha za srednje plodna tla treba osigurati oko 80 – 100 kg/ha azota, oko 120 kg/ha fosfora i oko 140 kg/ha kalija. Jari lan ima kratku vegetaciju, pa se sva hraniva mogu dati u osnovnoj obradi i pripremi tla za sjetvu. Dobro je koristiti azotna gnojiva u kojima se azot nalazi u amonijskom obliku ili urea jer se takva gnojiva bolje vežu na tlo i duže djeluju. Prihranu treba prakticirati ako se lan sije na lakšim i nagnutim tlima, pa postoji opasnost od ispiranja ili odnošenja hraniva. Uljani lan ima dužu vegetaciju, pa mu se mora osigurati više hraniva, posebno fosfora  i kalija.

Sjetva uzgoja lana

Za sjetvu lana preporučuje se starije sjeme od dvije godine i više jer takvo sjeme ne gubi klijavost, a daje vlakno boljeg kvaliteta. Ozimi lan sije se u drugoj polovici septembra, a jari u martu, čim se tlo dovoljno prosuši. Razmak između redova treba biti što uži jer lan za vlakno ima gustoću sklopa oko 2 000, a za ulje 800 – 1 000 biljaka/m2. Uljani lan treba sijati na međuredni razmak od 25 cm. Za lan za vlakno treba oko 150 kg/ha sjemena, a za lan za ulje upola manje. Sjeme lana sitnije je i ne smije se duboko sijati. Dubina sjetve kreće se od 1,5 – 2 cm.

Njega usjeva lana

Ako je tlo u vrijeme sjetve suho, treba obaviti valjanje tla. Pokorica se razbija laganim ili rotacijskim drljačama.

Žetva lana

Ozimi lan se žanje u junu, a jari u julu ili početkom augusta. Ako se čupa ručno, onda biljke moraju ostati polegnute jedan dan da se ukrute i zatim se ostavljaju na suncu i zraku da se osuše. Kada je sušenje dovršeno, stabljika se odvozi u tvornicu na preradu. Lan se može čupati i posebnim mašinama koje ga i baliraju pa se tako u rolbalama odvozi u tvornicu na preradu. Sjeme se mora sušiti na ispod 10% vlage. U savremenoj preradi vlakna se odvajaju uz pomoć mehanizovanih pomagala nakon natapanja stabljika u zagrijanoj vodi tokom 5 dana.

Razlikuju se četiri stupnja zriobe:

  • Zelena – svi nadzemni dijelovi biljke su zeleni. Sjeme ima puno vode, meko je i pritiskom se istiskuje mliječna tekućina. Prinos vlakana je manji, ali ona su vrlo fina i dovoljno čvrsta, pa se koriste za izradu najfinijih proizvoda, npr. čipka.
  • Ranožuta – nadzemni organi mijenjaju boju od zelene u svijetlo žutu. Sjemenke u tobolcima su formirane, sadrže manje vode pa se na pritisak noktom mogu rezati. Vlakno je potpuno dozrelo, čvrsto i svilasto i najboljeg kvaliteta. U ovoj zriobi obavlja se čupanje lana za vlakno.
  • Žuta – biljke poprimaju žutu boju, a listovi u gornjem dijelu stabljike se suše. Tobolci poprimaju tamniju boju, a sjeme je potpuno formirano, karakteristične boje. Vlakno je u donjoj trećini stabljike grublje.
  • Puna zrioba – stabljika i tobolci su smeđe boje, a listovi otpadaju. Sjeme je potpuno zrelo i tvrdo i odvaja se od pregrada unutar tobolca. Vlakno je grubo, lošeg kvaliteta. Lan za ulje čupa se na prijelazu žute u punu zriobu ako tobolci pucaju.
  • Izvor:

    • Prof.dr.sc. M. Gagro; Industrijsko i krmno bilje; 1998.
    • Prof.dr.sc. J. Butorac; Predivo bilje; 2009.

    Lan - Sorte

    ukupno: 3, aktivno: 1, neaktivno: 2

    MIKAEL

    RECITAL

    VIKING-HERMES

    Lan @ KLUB

    ”Sejvor“, startap sa finansijskom podrškom Bila Gejtsa, eksperimentiše sa pravljenjem bezmlečnih alternativa sladoleda, sira i mleka koristeći termohemijski proces koji omogućava formiranje molekula masti i pravljenje njihovih lanaca od ugljen-dioksida, vodonika i kiseonika. Sada je kompanija objavi...

    Turistička organizacija Valjevo saopštila je rezultate konkursa za najlepše dvorište, balkon i izlog na 37. manifestaciji Tešnjarske večeri. U okviru kategorije za najlepše dvorište komisija je donela odluku da prva nagrada pripadne Stefanu Nenadoviću, selo Lelić i on je dobio električnu kosačica Vi...

    +4

    Provedba društveno poduzetničkih aktivnosti kroz razvoj novih pogona za preradu mlijeka i mesa Otvorenim trajnim pozivom, jačanje poslovanja društvenih poduzetnika - faza I. poduzeću Moira Laheza j.d.o.o. dodijeljena su bespovratna sredstva za provedbu EU projekta "Vraćanje okusima kroz društveno po...

    Srpske kompanije iz prehrambenog sektora učestvovaće na 32. Međunarodnom sajmu prehrambene industrije "Prodexpo" 2025. koji će od danas do 7. februara biti održan u Moskvi, objavila je Privredna komora Srbije. „Prodexpo“ je najveća i najznačajnija specijalizovana izložba prehrambene industrije u Rus...

    Dodijeljene nagrade za WOW vino godine! Svake godine, od svibnja do studenoga, traje akcija vinskog izbora po ženskom ukusu „Što žene žele“ , koju su osmislile i provode članice Udruge WOW (Žene i vino). Osnivačica, novinarka Sanja Muzaferija rekla je da Udruga ima više od 400 članica i da uz pomoć...

    +3

    S i s t e m i g a j e n j a j a g o d e. Jagoda se može gajiti na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru. Jagoda se u svetu gaji na različite načine, od kojih su najznačajniji: njivsko gajenje sa pokrivanjem zemljišta plastičnom folijom, gajenje u tunelima i plastenicima. Pri njivskom gajenju jagod...

    Ljubav lavande i smilja #RuralFoto #priroda

    Isporučili smo Trimble sustav EZ Pilot GFX 350 sa RTK korekcijom signala, njegovim novim vlasnicima hvala na ponovno ukazanom povjerenju i želimo im što lakši rad s najboljim navigacijama na tržištu, jer ako birate najbolje birate Trimble #Trimble

    +5

    ĐUBRENJE RATARSKIH I KRMNIH USEVA. NAZNAKE U VEZI ĐUBRENJA I ODREĐIVANJE NORMI ĐUBRIVA ZA NJIVSKE USEVE: * za ratarske i krmne useve označene zvezdicom, uz upotrebu 20-30 t/ha stajnjaka (obrada, dipl. ing. Stanko Nekić, 2015.). Smatra se da bi u zemljištu bilo potrebno 0,10 - 0,20 % ukupnog azota, a...

    +2

    Na našem štandu možete vidjeti popularne i pristupačne traktore #Lamborghini #BCS i #Solis za sve potrebe poljoprivredne proizvodnje #CroAgro

    +13

    Oh my darling Rose Oh my darling sommelier Tomislav Jakopović proglasio je jednim od najboljih vina Hrvatskoj. U Vinskom Klubu u Zagrebu održano je predstavljanja OH wines Saše Bernobić iz Istre. Obiteljski brend vina Bernobić priča je o suncu, zelenim obroncima, punoći suvremenog života i inovativn...

    +4