Pretraga baze sortne liste
Engleski naziv: Marrow squash, Zucchini | Latinski naziv: Lagenaria siceraria (Molina) Standley (sin. Lagenaria vulgaris Ser.) var. hispid
Tikvica formira kompaktni grm. Dobre kulture zasijane blizu tikvica su visoki grah, kukuruz, zeljei dragoljub. Najprikladnije su sorte bez vriježa jer zauzimaju manje mjesta u vrtu. Svojim širokim sočnim listovima pokriva 1 – 2 m2 prostora.
Tikvice se siju kad i krastavci, u kućice, po 2 - 3 sjemenke na razmak od 150 - 200 x 100 cm. Uspijevaju na humcima ili na ravnim gredicama. U polju se sije u južnim krajevima, od početka aprila, a u kontinetlanim središnjim dijelovima sa nešto hladnijom klimom - krajem aprila i početkom maja. Ako je sjeme slabije klijavosti, sije 4 - 5 sjemenki u kućicu i nakon nicanja se ostavi jedna biljka. Tikvice za ranu poljsku proizvodnju proizvode se uglavnom iz rasada.
Potrebno im je mnogo vode i dodatna gnojidba biljnim gnojem koji se može dodati organskom gnojivu. Dobro reaguju na đubrenje stajnjakom. U toku rasta, važne mjere su navodnjavanje i okopavanje koje se izvode 2 - 3 puta.
#ruralfoto #selo Šarana tikvica, a unutra rakijca. Simbol sela Gradišta. Još je tu i ružmarin, jer ipak jesen je. Valja poraditi poslove, pobrat kukuruze, a onda konačno pripremati svatove. Oj Gradište alaj si na glasu, tikvice te po Hrvatskoj krasu!
#RuralFoto #proizvodnja Na slici su svježi domaći krastavci i tikvice.Scena evocira prirodnu ljepotu i zdravlje.
Maja Celing Celić
prije 7 mjeseci
Kada sam bila dijete, ljeti mi je bio najdraži čušpajz od ovih bijelih bundevica, onako na gusto, na zapršci, s malo dinstane svježe paprike, Više [+] razrjeđen samo s kiselim mlijekom.
Sezona povrća na otvorenom prostoru stigla je do kraja. Na njivama se još seče karfiol i kupus, a sezona tikvica završila se ovih dana sa prvim mrazom. Zato neki povrtari menjaju način proizvodnje, jer posle povrća na otvorenom počinju da rade povrće u zaštićenom prostoru. Tako Siniša Živanov iz Kov...
Rikola, feld salata i blitva lijepo rastu. A bit će još i paprike i tikvica :)
Graševine iz Požege Promocija vinarije Vinum Academicum koja je sastavni dio Fakulteta za turizam i ruralni razvoj iz Požege, održana je u Zagrebu, u Češkom domu. . Na promociji kušalo se .Graševina 2024 12% alkohola,.Graševina Academia 2021, 14.5, .Chardonnay 2021 14.5,.Muškat žuti 2024 12.5, Merlo...
Nikada ovako rano nisam brala mahune i tikvice. Kako je krenulo, i paradajz će uraniti ;) Samo da izdrži ovu vrelinu.
Ukrasne tikvice - interesantne u bašti, predivne kao deo jesenje kućne dekoracije ;D
Nema ljeta bez krastavaca ukiseljenih na suncu. Uskoro recept i za fermentirane tikvice! Pravite li i vi ovakve kiseliše? ;)
Maja Celing Celić
prije 1 godinu
Mirta, ja sam u ovu teglu stavila 3 velike žlice soli, ulila vode do pola i promiješala da se sol otopi. Dodala sam jednu šnitu kruha (da se prije Više [+] ukiseli, ali ni ne mora ići), stabljiku kopra s cvijetom. Krastavcima odrežeš vrhove i uzduž zarežeš na četiri strane. Staviš u staklenku i doliješ vode koliko je potrebno. Uguraš kopar gdje stane. Gore pritisneš s nečim ako krastavac ispliva. Može se staviti onaj pritiskač za zimnicu ili staklena teglica u kojoj je voda. Krastavac mora biti pod vodom. Stoji na toplom 2-3 dana, ali ne na suncu jer će se "skuhati". Ta voda će se malo zamutiti i onak će se napraviti mjehurići, to bakterije rade svoje 🥰 Nakon tri dana probaš je li ti dosta kiselo, ako nije, kiseli se još jedan dan. Nakon toga treba biti u frižideru. Važno je da bude krastavac kornišon jer onaj salatni se teže kiseli, barem meni nije uspio. Na ovu foru se mogu kiseliti i tikvice, ali o tome više u subotu ujutro :)
Ideja jedne jakovačke domaćice. Palačinke sa cvetom od tikvica.
Prva tikvica ove godine! Pored ruke moje drage. Kasno smo zasadili, ali dobro napreduju.
Razmišljam na koji od sto mogućih načina da pripremim ovu moju samoniklu tikvicu ;D