Engleski naziv: Industrial chicory | Latinski naziv: Cichorium intybus L. (Partim)
Cikoriju su uzgajali stari Grci, Rimljani i Egipćani i koristili njezino lišće za salatu i kao ljekovitu biljku. Dvogodišnja je biljka koja u prvoj godini oblikuje zadebljali korijen s lisnom rozetom, a u drugoj godini daje stabljiku, list, cvijet i plod.
U preradi se korijen cikorije prži, pa se voćni šećer karamelizira, a inulin, masti i intybin daju aromatske i gorke tvari, ugljikohidrati, bjelančevine i eterična ulja (kavovini) daju specifičnu aromu sličnu aromi kafe. Korijen izlučuje intybin koji privlači nematode koje od njega ugibaju, pa se tako tlo čisti od nematoda.
Korijen je zadebljao, vretenast i bijele boje. Tijelo korijena dugo je oko 20 cm i debljine oko 10-ak cm. List je slične građe kao list šećerne repe. Stabljika je uspravna, visoka 1 – 1,5 m i grana se. Cvjetovi su skupljeni u glavice koje se razvijaju na glavnoj stabljici i postranim granama. Pelud prenose kukci, pa je cikorija stranooplodna, a može biti izvjestan postotak samooplodnje. Plod je jednosjemeni (ahenij), sitan, izdužen, tamocrvene boje, dužine oko 3, a širine oko 1 mm. Masa 1 000 sjemenki iznosi 1 – 2 g, a hektolitarska težina oko 40 – 50 kg.
Minimalna temperatura za klijanje iznosi 4 °C, a praktični minimum oko 8 °C. Optimalna temperatura klijanja je oko 20 – 25 °C. U fazi kotiledona osjetljiva je na niske temperature i izdrži do -3 °C, a s prvim pravim listovima i do -8 °C.
Manje je osjetljiva na nedostatak svjetlosti od šećerne repe, ali u proizvodnji pravilnom gustoćom i rasporedom biljaka treba osigurati što bolje korištenje svjetlosti.
Cikorija se rano sije, pa ona u kritičnim fazama dobro koristi jesensko-zimsku vodu akumuliranu u tlu u dubokom oranju. Suša u kasnijim fazama ne nanosi ozbiljnije štete.
Najbolja tla za cikoriju su lakša plodna i strukturirana tla, slabo kisele do neutralne reakcije. Može uspijevati i na nešto težim tlima ako se dobro obrađuju.
Uzgaja se u plodoredu, a odgovaraju joj iste pretkulture kao i šećernoj repi (okopavine gnojene stajskim gnojem, zrnate mahunarke, strne žitarice).
Tlo se obrađuje kao i tlo za šećernu repu. Dubina jesenskog oranja iznosi 30 cm. Obavezno je tanjuranje i priprema tla pred sjetvu sjetvospremačem.
Za gnojidbu cikorije dobro je koristiti stajsko gnojivo. Stajnjak se zaorava u ljetnom oranju ili u dubokom jesenjem oranju. Na osrednje plodnim tlima treba dati oko 120 – 150 kg/ha, oko 80 – 100 kg/ha fosfora i 150 – 200 kg/ha kalija.
Cikoriju treba sijati rano, u prvoj polovici aprila. Sije se sijačicama na 45 – 50 cm međurednog razmaka i na dubinu od 1 – 2 cm. Sije se oko 3 – 5 kg/ha sjemena. Gustoća sklopa iznosi oko 200 – 250 hiljada biljaka/ha.
Nakon sjetve treba obaviti valjanje da se sjeme bolje stisne s tlom. Ako se stvori pokorica, treba ju pravovremeno uništiti laganim ili rotacijskim drljačama. Kultivacija je obavezna. Cikorija se prorjeđuje i prihranjuje u fazi 2 – 3 para listova.
Cikorija se vadi krajem septembra i početkom oktobra. Vaditi se može ručno posebnim vilama ili štihačama, plugom ili linijama za vađenje šećerne repe. Nakon vađenja odstranjuje se list i cikorija se transportuje u tvornicu na preradu.
Izvor:
Engleski naziv: Large-rooted chicory | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. sativus Bischoff
Cikorija, krmni radič uzgaja se zbog svog zadebljalog, mesnatog i sočnog korijena. Korijen cikorije se koristi za ishranu stoke ali u zimskom periodu. Za divljač se cikorija uzgaja na manjim površinama u smjesi s ostalim krmnim biljkama ili se silira. Muznoj stoci dodaje se u manjim količinama, pomješana s drugim krmnim vrstama, tako da mlijeko ne bi dobilo gorak okus.
Sije se na međuredni razmak od 20 – 40 cm, što zavisi od sorte i plodnosti zemljišta. Na plodnim zemljištima razmak može biti veći (30 – 40 cm), a na siromašnijima manji (20 – 30 cm). Sije se sa 2 – 4 kg/ha na dubinu od 1 – 2 cm na težim i vlažnim tlima, a 2 – 3 cm na lakšim tlima.
Izvor:
ukupno: 1, aktivno: 0, neaktivno: 1
CASSEL
Rada Milišić
prije 2 godine
Znači pićemo pravu kafu!