Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Običaji
  • 18.07.2012.

Žetva za obnovu krova starih zagorskih hižica

Da bi se debljim slojem prekrila jedna stara hižica, treba između tri i tri i pol tone slame od raži, a kilogram stoji od 10 do 12 kuna

  • 1.133
  • 52
  • 0

Kako bi se sačuvao višestoljetni tradicijski običaj u Zagorju, prekrivanja krova slamom, Ruda Žlender iz Pristave kraj Tuhlja sa svojom je etnoudrugom Kolovrat, na svojoj parceli od 900 hvata, ove godine već treći puta zasadio, a u subotu i upriličio tradicionalnu žetvu raži na kojoj je okupio čak 26 svojih sumještana. Već od pet sati, jer ručno se najbolje žanje rano ujutro dok je još rosa, mogli su se čuti zvukovi srpova, a ubrzo se poljem začula i starinska pjesma “Četiri kosca travu kose među gorama, a djevojke vodu nose među nogama.

Uvijek je veselo

- Na ovoj je našoj žetvenoj svečanosti uvijek jako veselo, ali se napravi i posao. Žene srpom žanju, dok muški za njima slamu vežu u snopove - govori nam domaćin i glavni organizator Ruda Žlender te objašnjava cijeli postupak od žetve pa do trenutka kada slama završi na krovu. - Nakon žetve snopovi u kupovima moraju još nekoliko dana ostati na polju da se dobro osuše. Potom se voze u štalu ili kolnicu pod krov i tamo se obavlja postupak “štrihanja” tj. snopovima slame udara se po zaobljenoj ili okrugloj bačvi ili škafu kako bi sve zrno poispadalo. Zrno se stavlja u tzv. veternicu kako bi se odvojilo od pljeve, dok snopovi sa slamom idu na “češalj” kako bi se iz njih uklonila sva nečistoća - ostaci trave, slaka i korova. Treba dobro paziti da u slami ne ostane ništa ili što manje zrna raži kako kasnije, kada slama dospije na krov, ne bi postala mamac i leglo za miševe i kako vrapci ne bi tražili zrna i tako čerupali i oštetili krov - rekao nam je Ruda.

Žetva raži

Kad se snopovi slame češljom dobro očiste, desetak snopova veže se u škop te se onda oštrim nožem ili mačetom odrežu kako bi bili ravni. Tada su pripremljeni i mogu na krov. Da bi se kvalitetno prekrila jedna starinska zagorska hižica, treba od tri do tri i pol tone slame, odnosno 30 do 40 kilograma po četvornom metru, a cijena jednog kilograma za prekrivanje je od 10 do 12 kuna.

Deblje traje duže

- Krov se može prekriti i tanjim slojem pa je onda dosta i oko 1200 do 1300 kilograma slame, no deblji pokrov traje znatno duže - rekao je Ruda čija će slama najvjerojatnije, kao i prijašnjih godina, završiti na nekoj od kućica u kumrovečkom Starom selu. A nakon žetve koja je potrajala do 10 sati, druženje je uz domaće dimljene delicije, odojka, bučnicu i gibanice te gemište potrajalo sve do kasnih sati. Kao nagradu za rad i trud svaki će žetelac i žetelica, kad se zrno samelje, dobiti i po deset kilograma raženog brašna od kojeg će se ispeći fini domaći kruh.

Autor: Mladen Mandić


Povezana biljna vrsta

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopće ne mogu uzgojiti. U našim uvjetima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Izvori

Večernji list


Tagovi

Žetva Raž Krov Kuća

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na povratku iz Mostara valja i doručkovati, a u aščinici BurekKing u Jablanici kuharica Hajra Nezirić taman priprema burek ispod saća. Svemir nas je uspješno povezao ;) Kaže ova kuharica da sastojke nabavljaju od lokalnih dobavljača. Ispeče... Više [+]