Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna oaza
  • 23.06.2020. 13:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf-Uskoplje

Etno selo "Mirna dolina": Turisti oduševljeni prirodnim ambijentom

S obzirom da se gosti zadržavaju više dana, domaćini u ponudi imaju organizovane izlete na planinu Vranicu i Prokoško jezero, a razonode ne manjka ni u samom etno selu.

Foto: Naila Čaušević
  • 2.846
  • 822
  • 0

Na samo 12,5 kilometara od gradske zone Gornjeg Vakufa - Uskoplja nalazi se jedno od najpoznatijih etno sela na području Srednjobosanskog kantona. Radi se o Etno selu "Mirna dolina", na lokaciji Mačkara, do kojeg se može stići za 15-ak minuta vožnje lokalnim asfaltiranim putem. Sama pristupačnost, čista priroda i mirno okruženje ga svrstavaju među jednim od najpoželjnijih mjesta za grupne, ali i za porodične izlete na ovom području.

Ova turistička atrakcija postoji već tri godine, a  raspolaže sa zoo vrtom u kojem se nalaze divlje i domaće životinje, teniski teren, igralište za djecu, staza za šetanje, revir za ljubitelje ribolova, restoran, tri apartmana i  četiri sobe za iznajmljivanje. U svojoj ponudi imaju razna jela sa roštilja, sač i tradicionalna jela, a poznati su po potočnoj pastrmki iz domaćeg uzgoja. Također, imaju i vodenicu i mali plastenik u kojem uzgajaju povrće i salate za svoje goste.

Raj na zemlji, daleko od gradske buke

"Sam ambijent ovdje je nevjerojatan a ugođaj potpun jer našim gostima nudimo brojne sadržaje, uz mogućnost višednevnog boravka. Radili smo naporno proteklih godina i stvorili uvjete za smještaj kompletnih porodica i organiziranih grupa izletnika, koje nisu rijetke na ovom području. Za ljubitelje ribolova imamo i poseban revir u koji puštamo ribu, tako da imaju šta pecati. U našem ribnjaku godišnje uzgojimo 4-5 tona ribe, koja je vrhunske kvalitete", naveo je vlasnik, Ramo Omeragić.

Netaknuta priroda i tradicionalna hrana

S obzirom da se gosti zadržavaju više dana, domaćini u ponudi imaju organizovane izlete na planinu Vranicu i Prokoško jezero, a razonode ne manjka ni u samom etno selu, gdje su za goste obezbijedili rekreativne sadržaje u vidu tenisa, nogometa i plivanja na bazenu. Čist zrak, nadmorska visina od 850 metara, neposredna blizina šume ga čine omiljenim izborom za porodične izlete lokalnog stanovništva, ali i turista iz udaljenih dijelova Bosne i Hercegovine i inostranstva. 

Veliku zainteresovanost za ovu oazu mira pokazali su kako turisti iz evropskih zemalja, ali i oni iz Australije, SAD-a i Saudijske Arabije. S obzirom na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom Covid-19, ove godine ne očekuju posjetioce iz inostranstva, ali se nadaju velikom broju turista iz naše zemlje.

Turisti mogu uživati u prirodi i rekreativnim sadržajima

"Oduševljeni su zelenilom, čistim zrakom, izvorima pitke vode, ljepotom obližnje Vranice i Prokoškog jezera, ali i kupanjem u bazenu, terenima za rekreaciju i tradicionalnom hranom iz našeg restorana, naročito specijalitetima od ribe iz vlastitog uzgoja. Iako ove godine ne očekujemo goste iz inostranstva, ponudu ćemo prilagoditi domaćim tursutima, cijene su pristupačne, a usluga će biti iste kvalitete", dodaje Omeragić.

U posjeti ovom etno selu, najviše će uživati najmlađi posjetioci, kojima je na raspolaganju veliko igralište, koje se nalazi tik uz veliku terasu postavljenu iznad rijeke Vrbas, s koje ih roditelji mogu nesmetano posmatrati.

Dio atmosfere možete pogledati i u galeriji ispod teksta


Fotoprilog


Tagovi

Etno selo Mirna dolina Mini Zoo vrt Potočna pastrmka Prirodna oaza Turistička atrakcija Ramo Omeragić Rekreativni sadržaj Tradicionalna hrana Netaknuta priroda


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.