• Prirodna oaza
  • 23.06.2020. 13:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf-Uskoplje

Etno selo "Mirna dolina": Turisti oduševljeni prirodnim ambijentom

S obzirom da se gosti zadržavaju više dana, domaćini u ponudi imaju organizovane izlete na planinu Vranicu i Prokoško jezero, a razonode ne manjka ni u samom etno selu.

Foto: Naila Čaušević
  • 1.060
  • 796
  • 0

Na samo 12,5 kilometara od gradske zone Gornjeg Vakufa - Uskoplja nalazi se jedno od najpoznatijih etno sela na području Srednjobosanskog kantona. Radi se o Etno selu "Mirna dolina", na lokaciji Mačkara, do kojeg se može stići za 15-ak minuta vožnje lokalnim asfaltiranim putem. Sama pristupačnost, čista priroda i mirno okruženje ga svrstavaju među jednim od najpoželjnijih mjesta za grupne, ali i za porodične izlete na ovom području.

Ova turistička atrakcija postoji već tri godine, a  raspolaže sa zoo vrtom u kojem se nalaze divlje i domaće životinje, teniski teren, igralište za djecu, staza za šetanje, revir za ljubitelje ribolova, restoran, tri apartmana i  četiri sobe za iznajmljivanje. U svojoj ponudi imaju razna jela sa roštilja, sač i tradicionalna jela, a poznati su po potočnoj pastrmki iz domaćeg uzgoja. Također, imaju i vodenicu i mali plastenik u kojem uzgajaju povrće i salate za svoje goste.

Raj na zemlji, daleko od gradske buke

"Sam ambijent ovdje je nevjerojatan a ugođaj potpun jer našim gostima nudimo brojne sadržaje, uz mogućnost višednevnog boravka. Radili smo naporno proteklih godina i stvorili uvjete za smještaj kompletnih porodica i organiziranih grupa izletnika, koje nisu rijetke na ovom području. Za ljubitelje ribolova imamo i poseban revir u koji puštamo ribu, tako da imaju šta pecati. U našem ribnjaku godišnje uzgojimo 4-5 tona ribe, koja je vrhunske kvalitete", naveo je vlasnik, Ramo Omeragić.

Netaknuta priroda i tradicionalna hrana

S obzirom da se gosti zadržavaju više dana, domaćini u ponudi imaju organizovane izlete na planinu Vranicu i Prokoško jezero, a razonode ne manjka ni u samom etno selu, gdje su za goste obezbijedili rekreativne sadržaje u vidu tenisa, nogometa i plivanja na bazenu. Čist zrak, nadmorska visina od 850 metara, neposredna blizina šume ga čine omiljenim izborom za porodične izlete lokalnog stanovništva, ali i turista iz udaljenih dijelova Bosne i Hercegovine i inostranstva. 

Veliku zainteresovanost za ovu oazu mira pokazali su kako turisti iz evropskih zemalja, ali i oni iz Australije, SAD-a i Saudijske Arabije. S obzirom na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom Covid-19, ove godine ne očekuju posjetioce iz inostranstva, ali se nadaju velikom broju turista iz naše zemlje.

Turisti mogu uživati u prirodi i rekreativnim sadržajima

"Oduševljeni su zelenilom, čistim zrakom, izvorima pitke vode, ljepotom obližnje Vranice i Prokoškog jezera, ali i kupanjem u bazenu, terenima za rekreaciju i tradicionalnom hranom iz našeg restorana, naročito specijalitetima od ribe iz vlastitog uzgoja. Iako ove godine ne očekujemo goste iz inostranstva, ponudu ćemo prilagoditi domaćim tursutima, cijene su pristupačne, a usluga će biti iste kvalitete", dodaje Omeragić.

U posjeti ovom etno selu, najviše će uživati najmlađi posjetioci, kojima je na raspolaganju veliko igralište, koje se nalazi tik uz veliku terasu postavljenu iznad rijeke Vrbas, s koje ih roditelji mogu nesmetano posmatrati.

Dio atmosfere možete pogledati i u galeriji ispod teksta


Fotoprilog


Tagovi

Etno selo Mirna dolina Mini Zoo vrt Potočna pastrmka Prirodna oaza Turistička atrakcija Ramo Omeragić Rekreativni sadržaj Tradicionalna hrana Netaknuta priroda


Autorica

Naila Causevic

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Osjećati se tarski :)