Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kobasičari
  • 06.01.2024. 12:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Tomislavgrad

Žestoko će biti na "Duvanjskoj kobasijadi" - najavili se i Bugari

Žestoko će biti na "Duvanjskoj kobasijadi" - najavili se i Bugari
Foto: Depositphotos/Voyagerix
  • 142
  • 15
  • 0

Drugi mjesec u godini kod proizvođača suhomesnatih proizvoda, ali i kobasičara hobista, rezerviran je za "Duvanjsku kobasijadu". Peti put će se ovo međunarodno takmičenje održati 10. februara 2024., u eko selu Grabovica kod Tomislavgrada.

Udruženje Duvanjski kobasičari najavljuje i novine, a osim učesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije, očekuju i Mađare, te po prvi put kolege iz Bugarske koji će se predstaviti za svojim proizvodima. Bit će ovo prilika i za sve posjetioce da probaju razne suhomesnate delicije.

Prednost domaćima

Ocjenjivanje je međunarodno, ali prednost svakako ima duvanjska kobasica, kaže nam Marko Jurčević, predsjednik ovog udruženja te otkriva zbog čega je to tako.

"Mi želimo na neki način potaći i privući domaće proizvođače, a cilj nam je da za nekoliko godina imamo brend koji će se zvati - duvanjska kobasica, zato je na njoj naglasak", rekao je Jurčević za Agroklub, dodavši da će ocjenjivanje ipak biti ravnopravno, te da su sve kobasice dobro došle.

Duvanjska kobasijada će se održati u eko selu Grabovica (Foto: Martina Krišto Antelj)

Svi uzorci će biti prezentirani, pa će se i posjetioci moći na licu mjesta uvjeriti jesu li sudci donijeli pravičnu odluku. A ocjene će vršiti stručnjaci istančanog okusa, međunarodni sudci iz Slovenije, Hrvatske i nekoliko njih iz Tomislavgrada.

"Bit će sigurno osam ili devet sudaca, jer ako bude kao lani 120 uzoraka onda se oni moraju mijenjati. Znate, teško je okušati tolike kobasice, a da sve prođe kako treba", priča naš sagovornik.

Starinski recept duvanjske kobasice – kako je napraviti?

Uzorci za ocjenjivanje se mogu dostavljati do početka februara, dovoljna je jedna kobasica, ali u cijelosti, da ima svoj početak i kraj. I ove godine se, osim duvanjskih, očekuju i kobasice iz Brčkog, Travnika, Viteza i drugih bh. gradova.

Najteže je sve probati

Novina od lani je da se svi uzorci prilikom ocjenjivanja i slikaju, a ove godine idu korak dalje. "Kada svi sudci daju ocjene, tridesetak najboljih će ponovo biti kušane, kako bi izabrali šampionsku", pojašnjava naš sagovornik i dodaje da je isprobavanje zapravo najteži dio posla, jer do nekih 40-tak komada se može kušati, a "poslije se čovjek ne osjeća dobro poslije toliko suhog mesa".

Duvanjske kobasice

Kod davanja ocjena drže se pravilnika, ali rečeno "seljačkim jezikom", kobasica mora biti pravilnog izgleda - ravna, da nema na sebi bora, da nije iskrivljena, da nije predimljena zato su skrenuli pažnju da je ne treba dimiti više od tri-četiri dana. Potom se gleda boja, presjek odnosno rupičavost i raspoređenost bjeline.

"Kada se sve to pregleda na red dolazi kušanje, koje donosi najviše bodova. Ima kobasica koje jako loše izgledaju, a imaju dobar okus. Sve se mora uklopiti raspoređenost bjeline, da nije šuplja, da nije okolo stvorila crn prsten. Ima mnogo detalja o kojima se vodi računa", pojašnjava Jurčević.

Osim osiguranih nagrada za pobjednike, bit će upriličena i tombola. Lani su, između ostalog, učesnici osvojili opremu za kulinarstvo, svinjokolju, preradu mesa, a neke izvučene nagrade su bile u vrijednosti i preko 1.000 KM.


Tagovi

Duvanjska kobasijada Marko Jurčević Duvanjska kobasica Najbolja kobasica Takmičenje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.