Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival tista
  • 20.05.2023. 16:30
  • Osječko-baranjska, Topolje

Uskoro Festival tista - čeka vas bogat program!

Treće izdanje Festivala tista održat će se 3. lipnja u drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju.

Foto: Festival tista
  • 1.050
  • 70
  • 0

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

Treće izdanje Festivala tista održat će se 3. lipnja u drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju.

Gastronomiju podunavskih Hrvata predstavit će 12 ekipa iz Draža, Gajića, Duboševice, Topolja, Batine, Mohača, Bačkog Monoštora, Berega i Subotice i to prikazujući svu raskoš ponude tista, od slatkog i slanog na ruke do mesa, ribe i vege na žlicu.

Degustacija hrane

Uz slatke verzije tijesta, posjetitelji će moći kušati i tradicionalna jela poput paprikaša od guske, ovce, pijetla, perkelta od divljači, soma i podolca te čuvenog graha u zemljanom loncu. Mnoga od ovih jela danas se ne mogu pronaći u baranjskim restoranima stoga je cilj ovog festivala da se populariziraju i turistički valoriziraju.

Novost je festivalski glineni tanjur, koji ujedno ostaje kao suvenir, a bez kojeg se neće moći degustirati jela. Cijena ulaznice za degustaciju je 10 eura, festival počinje u 16 sati i traje dok bude hrane – znači požurite!

Ispred crkve sv. Petra i Pavla širit će se zvuci modernih obrada tradicionalnih panonskih melodija u izvedbi kvinteta Zrinke Posavec, dok se oko crkve budu nizale nošnje podunavske šokačke i bunjevačke grane pod budnim okom konja vranih i svatovskih zaprega.

Etno i gastro druženje 

Prikazat će se i brojni stari zanati. Izrađivat će se bušala i škrebetala mohačkih buša, klompe i ribarske mreže od starih majstora iz Monoštora, dok će se bunjevačka grana predstaviti sa slikama i suvenirima od slame.

Festival tista dio je Baranjskog bećarca stoga će nakon koncerta Zrinke Posavec biti održana smotra folklora i Šokačko veselje uz TS Garavi. Baranjski bećarac počinje u petak 2.6. u 17:30 održavanjem "Šokačkog gra" Prvenstva Podunavlja u kuhanju graha, dok će od kulturnih sadržaja biti otvorena izložba "Baranja kolijevka gajdaša u Hrvatskoj" te koncert pučkih marijanskih pjesma "Čuj nas majko". Prvi dan Baranjskog bećarca završava nastupom TS Rubato.

Kao što sam vizual govori, Festival tista slavi čudesne ljudske ruke koje od brašna, jaja i vode naprave tijesto ili od drveta bušalo i klompu ili od slame umjetničko djelo, od lana i konoplje nošnju. Svojevrsni je spomenik baranjskim ženama koje su generacijama stvarale fascinantne nošnje.


Tagovi

Festival tista Baranja Program Domaća hrana Tjestenina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]