Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 28.09.2011.

U Osijeku 3. dani vina i turizma

Osijek u petak i subotu u znaku izvrsnih vina i glazbe

  • 980
  • 47
  • 0

Nakon Belog Manastira, te Erduta, Osijek je domaćin 3. dana vina i turizma Osječko-baranjske županije, koji su istina već počeli u ponedjeljak ocjenjivanjem kvalitete vina, a bit će, prema procjeni organizatora, zaključeni u noćnim satima sa subote na nedjelju.

Riječ je o najopsežnijim Danima vina koji bi za svog višednevnog trajanja trebali potvrditi činjenicu kako je, i odgovoriti na pitanje zašto je Osječko-baranjska županija predvodnik kontinentalnog turizma. Već i jaka ekipa koja se za jučerašnjeg predstavljanja pojavila pred novinarima svjedočila je o ozbiljnosti cijelog projekta. Novinarima su se obratili dr. Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, Krešimir Bubalo, gradonačelnik Grada Osijeka, Željko Kraljičak, dožupan, ali i predsjednik Organizacijskog odbora, predstavnici turističkih zajednica županije i Osijeka, te naše medijske kuće, koja se također pojavljuje kao kreator dvaju događanja.
- Ovu smo manifestaciju od početka zamislili tako da priredbama prijeđe okvire naše županije, a ovi Dani bi trebali pokazati razloge zašto nas valja posjećivati - rekao je uvodno župan Šišljagić te novinare proveo kroz bogat program. A on se tako danas nastavlja okruglim stolom iz područja vinogradarstva i vinarstva u Rektoratu osječkog Sveučilišta. Za četvrtak je za novinare i turističke djelatnike predviđena prezentacija turističkih resursa Đakovštine.
- U petak u 19 sati je u Tvrđi predviđeno službeno otvorenje manifestacije, slijedi u Arheološkom muzeju izložba vina naših vinarija koje su na međunarodnim sajmovima dobila prestižne nagrade - istaknuo je Šišljagić.

A subota, kao središnji dan manifestacije, bit će najživlja. Čak 11 ulica u Tvrđi bit će za ovu prigodu “preodjeveno” u isto toliko vinskih cesta koje će promovirati svoju vinsku, gastro i inu turističku ponudu. Zastor će biti spušten u večernjim satima velikim koncertom Kiće Slabinca.
- Pokazat ćemo se dobrim domaćinima, pa premda Osijek nema tradiciju proizvodnje vina, postoji velika tradicija i kultura pijenja vina. Mnogi su pozvani, očekujemo goste i izvan granica županije, ali i iz susjedne Mađarske, BiH i Srbije - istaknuo je gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo.

Gradska je blagajna s 50 tisuća kuna podržala ovu manifestaciju, koja bi, kada bi se vrednovali svi ulazni troškovi, “težila” više od milijun kuna.
- No, zahvaljajući spremnosti samih izlagača, troškovi 3. dana vina svedeni su u okvir od 250 tisuća kuna, koji će biti pokriveni iz županijskog i gradskog proračuna, proračuna turističkih zajednica te sponzora - naglasio je dožupan Kraljičak, koji predsjeda organizacijskim odborom, u čijem je radu sudjelovalo više od stotinu ljudi.

Kraljičak je dodatno apostrofirao izložbu vina u Arheološkom muzeju, na kojoj će biti promovirano deset vina Osječko-baranjske županije koji su okrunjeni najznačajnijim nagradama na vinskim natjecanjima.

Organizatori u Tvrđi očekuju više od 10 tisuća posjetitelja, a župan Šišljagić je iskoristo prigodu, budući da je u subotu i Međunarodni dan umirovljenika, te je ovu populaciju posebno pozvao na posjet 3. dana vina i turizma Osječko-baranjske županije.

U petak - Wine night i veliki koncert

Glas Slavonije, kao medijska kuća, organizator je dviju priredbi u sklopu manifestacije. U petak navečer na Trgu Svetog Trojstva održava se Wine night i koncert Red Roostersa, Kandžije i Opće opasnosti. “S namjerom se koristimo engleskom transkripcijom i zvucima rocka, jer želimo privući mlađu populaciju. Uz krilaticu 'konzumacija kroz degustaciju' mladima bismo približili kulturu pijenja vina”, objasnila je Marica Birtić, voditeljica marketinga u Glasu Slavonije. Za subotu je pak predviđeno održavanje tradicionalnog Sajma antikviteta, kojemu će se ovaj puta pridružiti i izlagači eko-etno proizvoda. Ukupno se očekuje više od stotinu izlagača.

Spremno 4.000 porcija fiša

Cijela manifestacija naravno neće proći bez gurmanskih doživljaja. U petak je predviđen kvalifikacijski dio 16. hrvatskog natjecanja u kuhanju fiš-paprikaša, čije je finale dan kasnije s početkom od 13 sati. Organizatori su za degustaciju i posjetitelje pripremili četiri tisuće porcija toga specijaliteta našeg podneblja. U subotu će uz finale u kuhanju fiša, ispred Bastiona, posjetitelje zabavljati Stjepan Jeršek - Štef, Gentlemani i Šima Jovanovac.

U nastavku teksta pogledajte Program manifestacije u pdf formatu.

Autor: Dario KUŠTRO


Dokumenti


Tagovi

Manifestacija Vino Turizam Izložba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]