Pretraga tekstova
Prerađujete li voće na tradicionalan način? Evo prilike da osvojite nagradu za svoj trud. Sudci nikad pravedniji!
Tešanj je i ove godine domaćin u narodu poznate - pekmezijade. Proizvođači koji njeguju tradicionalan način pripreme pekmeza, džemova, sokova i ostalih voćnih delicija mogu su prijaviti sa svojim proizvodima i uzeti učešće na izložbeno-prodajnoj manifestaciji "Tešanjski dani pekmeza 2023".
Organizatori napominju da prerada voća mora biti bez ikakvih dodataka, a za učesnike su osigurane i nagrade. Odnosno, proizvođač najboljeg pekmeza će biti novčano nagrađen s 500 maraka, kao i proizvođač najboljeg slatka od pekmeza, džema i ostalih delicija, dok su za drugo i treće mjesto u obje kategorije osigurani pokloni.
"Ranije smo slali uzorke na analizu, a ove godine smo odlučili da posjetioci odaberu najbolji pekmez i slatko. Proizvodi će biti izloženi pod šiframa, svi posjetioci će moći da ih degustiraju i daju svoju ocjenu. Onaj koji dobije najviše ocjene, dobit će i nagradu", pojasnio je za Agroklub, Sabahudin Hodžić, potpredsjednik Udruženja građana "Sehara", koje zajedno sa JU Muzej Tešanj stoji iza organizacije ovog događaja.
Prijave se mogu slati do 25. septembra na email: danipekmeza@gmail.com ili na brojeve telefona 061622510, 061692889 i 062886404.
Svim učesnicima će biti osiguran i besplatan izložbeni prostor. U sklopu manifestacije će biti prikazan i proces tradicionalne pripreme pekmeza.
Tagovi
Dani pekmeza Pekmezijada Najbolji pekmez Ocjenjivanje pekmeza Sabahudin Hodžić UG Sehara
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)