Pretraga tekstova
Prerađujete li voće na tradicionalan način? Evo prilike da osvojite nagradu za svoj trud. Sudci nikad pravedniji!
 
        Tešanj je i ove godine domaćin u narodu poznate - pekmezijade. Proizvođači koji njeguju tradicionalan način pripreme pekmeza, džemova, sokova i ostalih voćnih delicija mogu su prijaviti sa svojim proizvodima i uzeti učešće na izložbeno-prodajnoj manifestaciji "Tešanjski dani pekmeza 2023".
Organizatori napominju da prerada voća mora biti bez ikakvih dodataka, a za učesnike su osigurane i nagrade. Odnosno, proizvođač najboljeg pekmeza će biti novčano nagrađen s 500 maraka, kao i proizvođač najboljeg slatka od pekmeza, džema i ostalih delicija, dok su za drugo i treće mjesto u obje kategorije osigurani pokloni.

"Ranije smo slali uzorke na analizu, a ove godine smo odlučili da posjetioci odaberu najbolji pekmez i slatko. Proizvodi će biti izloženi pod šiframa, svi posjetioci će moći da ih degustiraju i daju svoju ocjenu. Onaj koji dobije najviše ocjene, dobit će i nagradu", pojasnio je za Agroklub, Sabahudin Hodžić, potpredsjednik Udruženja građana "Sehara", koje zajedno sa JU Muzej Tešanj stoji iza organizacije ovog događaja.
Prijave se mogu slati do 25. septembra na email: danipekmeza@gmail.com ili na brojeve telefona 061622510, 061692889 i 062886404.
Svim učesnicima će biti osiguran i besplatan izložbeni prostor. U sklopu manifestacije će biti prikazan i proces tradicionalne pripreme pekmeza.
Tagovi
Dani pekmeza Pekmezijada Najbolji pekmez Ocjenjivanje pekmeza Sabahudin Hodžić UG Sehara
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Uzeir pamti i vrijeme kada se volovima oralo: "Ja sam glavni na gazdinstvu, ali na papiru"
                
                
                
                    Uzeir pamti i vrijeme kada se volovima oralo: "Ja sam glavni na gazdinstvu, ali na papiru"
                     Počeo je sajam "Jesen u Visokom": Visočani potvrdili lidersku poziciju u poljoprivredi ZDK
                
                
                
                    Počeo je sajam "Jesen u Visokom": Visočani potvrdili lidersku poziciju u poljoprivredi ZDK
                     Snaga konja, upornost domaćina: Hiljade ljudi stižu u Izačić
                
                
                
                    Snaga konja, upornost domaćina: Hiljade ljudi stižu u Izačić
                     Naša budućnost ovisi o tome šta danas radimo za sigurnost hrane i poljoprivredu u BiH
                
                
                
                    Naša budućnost ovisi o tome šta danas radimo za sigurnost hrane i poljoprivredu u BiH
                     Proizvodnja destilata: Izvoz 17,5 miliona KM, šljivovica i dalje neprikosnovena!
                
                
                
                    Proizvodnja destilata: Izvoz 17,5 miliona KM, šljivovica i dalje neprikosnovena!
                     Neum spaja masline i turizam: Rađa se nova mediteranska priča!
                
                
                
                    Neum spaja masline i turizam: Rađa se nova mediteranska priča!
                     Raste proizvodnja meda u Gradišci: 80 tona zlatnog nektara i sve više mladih pčelara
                
                
                
                    Raste proizvodnja meda u Gradišci: 80 tona zlatnog nektara i sve više mladih pčelara
                     Francuski sajam AgriSIMA otkazan, upitan nastavak tradicije
                
                
                
                    Francuski sajam AgriSIMA otkazan, upitan nastavak tradicije
                     
