Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tjedan županije
  • 26.05.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Svi putevi vode u Osijek i Baranju - najavljen niz manifestacija!

Osječko-baranjska županija obilježava svoj dan. Već od ovog petka čeka vas niz manifestacija, a prvi su dani rezervirani za vino.

Foto: Depositphotos/dasha11
  • 783
  • 109
  • 0

Osječko-baranjska županija 2. lipnja obilježava svoj dan, a ovogodišnje je obilježavanje preraslo u Tjedan županije. Kako bi stvorili slavljeničko ozračje predviđeno je niz aktivnosti od petka 27. svibnja sve do nedjelje 5. lipnja 2022. godine.

Prvi su dani rezervirani za vino, s obzirom na bogatu povijest vinarstva i vinogradarstva te četiri izvrsna vinogorja, posjetiteljima se nudi Konferencija o graševini te već poznata manifestacija Večer vina i umjetnosti u Osijeku na kojoj će se ponosno demonstrirati sve ono što su kao grozdovi upijali izlažući se ugodnom suncu na obroncima nekih od vinograda ove plodne regije.

U utorak će biti organiziran posjet zgradi Županije na Trgu Ante Starčevića, nekadašnjoj palači Prandau-Norman gdje će Osječani, ali i njihovi gosti imati priliku saznati neotkrivene detalje grofovske obitelji. Na sam Dan Županije upriličena je svečana sjednica u prijepodnevnim satima, a gostima će svoja vrata navečer otvoriti HNK u Osijeku s besplatnim koncertom "U ozračju KAJ-a".

Selom će se oriti baranjski bećarac

U petak, 3. lipnja program se seli u Baranju, točnije u Topolje ispred crkve sv. Petra i Pavla koju je prije 300 godina podigao Eugen Savojski. Uz Baranjski bećarac, posjetitelji će moći uživati i u najboljem baranjskom grahu u ćupu. Đakovčani će u isto vrijeme moći poslušati dječje pjevačke zborove, koji će idućeg dana nastupiti i u Osijeku.

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… Brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine u bogatoj baranjskoj trpezi, a sve se može kušati na Festivalu tista u subotu, 4. lipnja ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju.

Također, ondje će se održati i okrugli stol na kojem će o izazovima suživota Hrvata izvan Hrvatske govoriti predstavnici Hrvata iz Mađarske, Srbije i Crne Gor, a na smotri folklora će se predstaviti ponajbolji folklorni ansambli: KUD Tanac Pečuh, HKC Bunjevačko kolo Subotica te HKPD Matija Gubec Tavankut. Goste će zabavljati duo Hojsak&Novosel, ansambl Akvarel te tamburaški sastav Ringišpil.

Uskoro i Vinatlon!

Kao centralni događaj proslave, na središnjem osječkom trgu u subotu će navečer posjetitelje zabavljati Indira Forza.

Nedjelja je rezervirana za svetu misu u Topolju, kojom će završiti Tjedan Osječko-baranjske županije, a za one sportskog duha, tog je dana u programu i rekreacijska biciklijada na dvije rute.

Program koji će se odvijati na više lokacija besplatan je za sve posjetitelje.

U ovom manifestacijskom duhu valja spomenuti da će se od 17. do 18. lipnja održati i Vinatlon. Posjetite Kneževe Vinograde i vinsku prijestolnicu Baranje – Zmajevac. Obiđite dvadesetak vinskih podruma te uživajte u vinskim igrama i vrhunskim vinima s Dunava.


Tagovi

OBŽ Manifestacije Tjedan županije Vinatlon Festival tista Graševina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!