Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BBio projekt
  • 27.11.2013. 09:45

Radionica za uzgajivače autohtonih pasmina

U sklopu projekta BBio, održat će se deset radionica namijenjenih uzgajivačima autohtonih pasmina

  • 312
  • 25
  • 0

Prva u ciklusu od deset radionica za uzgajivače autohtonih pasmina u okviru projekta BBio, pod nazivom Unaprjeđenje konkurentnosti autohtonih pasmina i tradicionalnih proizvoda, održat će se u četvrtak, 28. studenog 2013. u Vatrogasnom domu Makarska s početkom u 12 sati.

Predavanje na tu temu održati će dr.sc. Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Na dalmatinskom i hercegovačkom području prisutna je velika raznolikost izvornih pasmina domaćih životinja. Među važnije se ubrajaju govedo (buša), dalmatinski i hercegovački magarac i ovca (dubrovačka ruda, dalmatinska i hercegovačka pramenka).

Posljednjih pedesetak godina, uslijed novih trendova u poljoprivredi - industrijalizacije poljoprivrede i uvođenja namjenskih hibrida, tradicijske pasmine postaju sve ugroženije i ubrzano nestaju.

Vrednovanje bogatstva gen-fonda našeg podneblja i stvaranje izvornih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nameće se kao osnovna razvoja regije.

Upravo iz tog razloga je osmišljen BBio projekt s ciljem valorizacije i očuvanja agro-biološke raznolikosti pograničnih područja kroz teritorijalnu suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kako bi se osigurao održiv razvoj navedenih područja BBio projekt će uspostaviti edukativno-informativne i genske centre u Dalmaciji (Park prirode Biokovo) i Hercegovini (Buhovo).

Svrha genskih centara je:

  • održavati matično stado pasmina za daljnju selekciju i reprodukciju
  • potaknuti uspostavu jedinstvenih istraživačkih jedinica koje će pridonijeti očuvanju neprocjenjivog genetskog bogatstva
  • održavati pasmine u njihovom prirodnom okruženju
  • podizati svijest javnosti o očuvanju pasmina kroz obrazovne aktivnosti

Projektom se planira održati i niz edukativnih radionica za uzgajivače autohtonih pasmina čime će se doprinijeti unaprjeđenju njihovog znanja, umrežavanju, jačoj promociji izvornih proizvoda i boljoj organizaciji tržišta.

Potrebno je naglasiti da su izvorne pasmine prilagođene specifičnim uvjetima u kojima obitavaju stoga se njihovim uzgojem smanjuje širenje makije, održava raznolikost krajobraza i posredno doprinosi zaštiti od požara što je izrazito važno u kontekstu očuvanja Parka prirode Biokovo.

Projekt financira Europska unija u iznosu od 385.288,43 eura u sklopu IPA programa za prekograničnu suradnju Hrvatska - BiH.

Projekt provode Javna ustanova RERA S.D. i Ministarstvo gospodarstva Zapadnohercegovacke županije s partnerima Parkom prirode Biokovo i Udrugom za zaštitu i očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja.

Za sve ostale informacije možete se obratiti na mob. 099 3599993 (Jelena Kurtović).


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Autohtone pasmine BBio projekt Ante Ivanković Buša Dalmatinski magarac Makarska Hercegovačka pramenka

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!