Pretraga tekstova
Kotizacija za izlagače je gratis, a u sklopu nje, bit će im osiguran štand i reklama sa logom ili nazivom firme.
Festival čokolade i vina doživjet će u martu 2019. godine svoje drugo izdanje. Točnije, održat će se 24. marta 2019. u salonu Axuana u Banja Luci.
Jagode u čokoladi, kruška u tamnoj ili ananas u bijeloj čokoladi - samo su neke od delicija koje su oduševile posjetitelje prošle godine na ovom događanju. Čokoladna fontana bila svima je bila zanimljiva, ali apsolutni hit na prošlogodišnjem festivalu bila su čokoladna srca s ruzmarinom, lizalice od tamne čokolade i čilija koje su probala čak i djeca.
"Na prvom smo Festivalu čokolade i vina imali 12 izlagača vina i 10 izlagača čokolade, a posjetilo ga je preko 800 posjetilaca za taj dan. Zadovoljni smo i posjetom i učesnicima", kaže Željko Đurić, organizator festivala.
Kotizacija za izlagače je gratis, a u sklopu nje, bit će im osiguran štand i reklama sa logom ili nazivom firme. Učesnici koji se žele prijaviti na Festival trebaju poslati prijavu i svoj logo ili naziv firme najkasnije do 15. februara 2019. na adresu sanitravelbl@gmail.com.
Festival je uvršten u organizaciju Proljeće u Banja Luci koje se održava povodom dana grada Banja Luka, te je prodajnog i degustacionog karaktera.
Treba napomenuti kako se čokolada itekako dobro slaže sa vinom. Znate li da je proces izrade čokolade sličan procesu izrade vina jer zrna kakaovca, baš kao i grožđe prolaze fermentaciju uz isti tip kvasca.
Pravilo kojega se treba držati pri kombiniranju vina i čokolade je taj da vino mora biti slađe od čokolade. Dakle, muškatna vina odlično će se slagati sa slatkom čokoladom dok one, s višim udjelom kakaa, iznad 35% odlično će se slagati sa crnim vinima kao što je merlot ili crni pinot. Cabernet sauvignon savršeno pristaje čokoladi s 99% udjela kakaa.
Vjerujemo kako će posjetitelji i ove godine uživati bilo u pojedinačnim okusima vina i čokolade ili u njihovoj kombinaciji, ali i da će festival rezultirati novim partnerstvima.
Detalje prijave potražite u dokumentu ispod članka.
Dokumenti
Tagovi
Festival Čokolada Vino Banja Luka Kotizacija
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 1 tjedan
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 1 tjedan
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi