Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba paške ovce i paškog sira 2014.
  • 10.07.2014. 14:00

Paške ovce i sir osvajaju kvalitetom i tradicijom

Izložba paške ovce i paškog sira prilika je da se nagrade najbolji proizvođači i uzgajivači, ali i da se istakne važnost paškog sira kao glavnog otočnog gastro proizvoda. U tijeku je i zaštita izvornosti paškog sira na razini EU

  • 144
  • 8
  • 0

U Novalji je 04. srpnja 2014. godine, održana već tradicionalna, 14. po redu Izložba paške ovce i paškog sira u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Udruge ovčara i proizvođača paškog sira Grada Novalja Zaglava i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, uz pomoć stručnjaka Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Grada Novalje i Turističke zajednice Grada Novalje.

Tomislav Vidas, predsjednik udruge Zaglava, u pozdravnoj je riječi naglasio kako je ovo bila godina promjena jer je u veljači došlo do smjene generacija te je udruga primila veći broj novih, mladih članova koji će, uz iskustvo starijih, svojih entuzijazmom i ambicijama pridonijeti kvalitetnijem razvoju ovčarstva i proizvodnji sira na otoku.

U tijeku je zaštita izvornosti paškog sira na razini EU

Ponosni vlasnici ovna šampiona - obitelj Zorc

Predsjednik Udruge proizvođača paškog sira, Mladen Pernjak istaknuo je da je u tijeku zaštita izvornosti paškog sira na razini Europske unije, a osim što je glavni otočni gastro-proizvod prepoznat i kao svjetski brand, paški sir je i važan ekonomski segment otoka Paga. U ime suorganizatora, Hrvatske poljoprivredne agencije, ravnatelj dr. sc. Zdravko Barač obećao je i dalje pomagati nastojanja u postizanju ciljeva Udruge te dodao da ova manifestacija želi valorizirati izvornu pasminu i njezine proizvode, a paška ovca i sir pripremljen na tradicionalan način, zavređuju posebno mjesto kao dio nacionalne kulturne baštine, ali i značajna gastronomska vrijednost.

Proizvodnja hrane i turizam - savršen spoj

Načelnik Kolana, Josip Zubović smatra da je proizvodnja autohtone hrane iznimno važna za otok, a važan je i turizam pa zajedno čine savršen spoj, dok gradonačelnik Novalje Ante Dabo, smatra da je uključivanje mladih u udrugu Zaglava najveća prednost za razvoj. Najavio je i skoro rješenje autohtone klaonice, kao i zaštitu izvornosti paške janjetine koja bi se, tako zaštićena, diferencirala na domaćem, ali i plasirala na tržište Europske unije.

Izložbu je posjetio i poznati pisac i novinar,

Mladen Kušec

Šest zlatnih medalja

Paške sireve sa sedamnaest obiteljskih gospodarstava, proizvedene na tradicionalan način, ocjenjivala je komisija koju su činili stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Biotehničkog fakulteta iz Ljubljane te Hrvatske poljoprivredne agencije, na čelu s predsjednicom prof. dr. sc. Jasminom Havranek. Dvanaest ih je osvojilo nagrade i medalje, a komisija je zaključila da su svi sirevi ujednačene kakvoće što je potvrda kvalitete paškog sira. U konkurenciji najljepše kolekcije ovaca, prvo mjesto pripalo je Sirani Mih iz Kolana, koja je ujedno i vlasnik najljepšeg ovna. Tradicionalnu nagradu za ovna šampiona osvojio je ovan Jelene Zorc iz Novalje.

Šest zlatnih medalja pripalo je slijedećim proizvođačima: Srđanu Šuprahi iz Mandra, Krunoslavu Vidasu, Stoši Dabu Peraniću, Stjepanu Ropušu, Terezi Vidas Puhalović te Tomislavu Vidasu iz Novalje.

Na kraju svečanog uručenja nagrada, udruga proizvođača paškog sira održala je i tradicionalnu degustaciju paških sireva kojoj nisu odoljeli brojni posjetitelji i turisti, čime je na najbolj način zaokružena ova hvale vrijedna manifestaciju koja, zahvaljujući jedinstvenosti paškog sira i paške janjetine, zasigurno ima svoju budućnost.


Tagovi

Janjetina Novalja Pag Izložba paške ovce i paškog sira Tomislav Vidas Zaštita izvornosti Otok Mladen Pernjak Zdravko Barač Turizam Proizvodnja hrana Josip Zubović Ante Dabo Autohtone klaonice Jasmina Havranek Srđan Šuprah Krunoslav Vidas