Izlagači stigli iz cijele BiH, Srbije i Crne Gore. Ko je napravio najbolji sač?
Ozrenski festival mesa i ove godine opravdao je sva očekivanja. Brojni izlagači okupirali su izletište podno Ozrena. Izlagači, koji su stigle iz cijele BiH, Srbije i Crne Gore, predstavili su raznovrsne proizvode, od poljoprivrednih i konditorskih do zanatskih i umjetničkih.
Među 90 izlagača našla se Zorana Petričević iz Lipca kod Doboja, koja ima farmu koza, a predstavila je proizvode sa svoje farme.
"Proizvodimo koziji sir od našeg domaćeg mlijeka, bez bilo kakvih hemijskih dodataka i slično. Postoje različite vrste odnosno ukusi sireva, svježi sa orasima, dimljeni sir.. Naravno tu je i kozije mlijeko, kao i surutka", priča nam te dodaje da su počeli raditi ovo prije dvije godine, te da tek sada to razrađuju svoj mali biznis. Na festival su došli, kaže, da stvore nova poznanstva, predstave ono što rade i budu blizu potencijlanih kupaca.
Iako su ona i suprug mladi, posla se ne plaše i u planu im je da prošire i broj grla, kao i proizvodnju.
"Ovo je ideja mog supruga. Živimo na selu, imali smo ovce, i šta i kako, odlučili smo se na koze. Sada je to osam koza, idemo dalje, širimo našu farmu. Jednostavno smo morali da vidimo koliko će biti zainteresovanih za te proizvode, ali i kako će nama to ići", govori Zorana.
Iz Drvara je na Ozren stigla i Dušanka Demir koja je predstavila proizvode od drenjine.
"Radimo proizvode od biljki karaktrističih za naše podneblje, šipak, divlje biljke, drenjina, borovnica, zdrave varijante. Ipak, drenjina je najviše zastupljena. Ono što je zanimljivo jeste mućeni pekmez od drenjine, jer se ne kuha”, istakla je Demirova.
Ono što je specifično za pekmez, kako nam je rekla Dušanka, jeste da se muti ručno od 4 do 5 sati.
"Kada se drenjina prikupi, ona se pasira, a zatim se doda dio šećera. Nakon toga muti se oko 3 sata ručno, zatim se napravi pauza, miruje i muti još oko dva sata”, govori Dušanka.
Posjetioci su mogli da učestvuju i u takmičarskim disciplinama pravljenja sača, brzog guljenja krompira, jedenja kobasica i ispijanja piva.
Nenad Ristić iz Lipca kod Doboja takmičio se sa ekipom u pripremi sača, kaže da nemaju iskustva u ovome već da im je cilj druženje.
"Svako radi ovo na svoj način. Mi ovo radimo za svoju dušu. Najvažnije je meso i začini, da se ne pretjera, ali i ne fali. Mora biti i neke divljači”, poručuje Dragan Dević iz Tekućice.
Ozrenski festival mesa otvorila je zamjenik gradonačelnika Doboja Dijana Kalenić, koja je istakla da je riječ o važnoj turističkoj manifestaciji za planinu Ozren, Doboj i Republiku Srpsku: "Ove godine okupio se veći broj izlagača i takmičarskih ekipa, što daje osnova da će festival preći u tradiciju i postati brend", poručila je Kalenićeva novinarima.
Fotoprilog
Tagovi
Autor