Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival mesa
  • 04.06.2025. 09:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Doboj

Ozrenski festival mesa okupio 90 izlagača: Svako ima tajni sastojak za sač

Izlagači stigli iz cijele BiH, Srbije i Crne Gore. Ko je napravio najbolji sač?

Ozrenski festival mesa okupio 90 izlagača: Svako ima tajni sastojak za sač
Foto: Slobodan Živanić
87
16
0

Ozrenski festival mesa i ove godine opravdao je sva očekivanja. Brojni izlagači okupirali su izletište podno Ozrena. Izlagači, koji su stigle iz cijele BiH, Srbije i Crne Gore, predstavili su raznovrsne proizvode, od poljoprivrednih i konditorskih do zanatskih i umjetničkih.

Među 90 izlagača našla se Zorana Petričević iz Lipca kod Doboja, koja ima farmu koza, a predstavila je proizvode sa svoje farme.

"Proizvodimo koziji sir od našeg domaćeg mlijeka, bez bilo kakvih hemijskih dodataka i slično. Postoje različite vrste odnosno ukusi sireva, svježi sa orasima, dimljeni sir.. Naravno tu je i kozije mlijeko, kao i surutka", priča nam te dodaje da su počeli raditi ovo prije dvije godine, te da tek sada to razrađuju svoj mali biznis. Na festival su došli, kaže, da stvore nova poznanstva, predstave ono što rade i budu blizu potencijlanih kupaca.

kozije mlijeko, koziji sir, festival
Zorana Petričević došla je sa suprugom predstaviti svoje proizvode od kozijeg mlijeka

Iako su ona i suprug mladi, posla se ne plaše i u planu im je da prošire i broj grla, kao i proizvodnju.

"Ovo je ideja mog supruga. Živimo na selu, imali smo ovce, i šta i kako, odlučili smo se na koze. Sada je to osam koza, idemo dalje, širimo našu farmu. Jednostavno smo morali da vidimo koliko će biti zainteresovanih za te proizvode, ali i kako će nama to ići", govori Zorana.

Proizvodi od drenjine

Iz Drvara je na Ozren stigla i Dušanka Demir koja je predstavila proizvode od drenjine.

"Radimo proizvode od biljki karaktrističih za naše podneblje, šipak, divlje biljke, drenjina, borovnica, zdrave varijante. Ipak, drenjina je najviše zastupljena. Ono što je zanimljivo jeste mućeni pekmez od drenjine, jer se ne kuha”, istakla je Demirova.

Pekmez, drenjina, festival
Dušanka Demir pravi mućeni pekmez od drenjine

Ono što je specifično za pekmez, kako nam je rekla Dušanka, jeste da se muti ručno od 4 do 5 sati.

"Kada se drenjina prikupi, ona se pasira, a zatim se doda dio šećera. Nakon toga muti se oko 3 sata ručno, zatim se napravi pauza, miruje i muti još oko dva sata”, govori Dušanka.

Brojni sadržaji za posjetioce

Posjetioci su mogli da učestvuju i u takmičarskim disciplinama pravljenja sača, brzog guljenja krompira, jedenja kobasica i ispijanja piva.

Nenad Ristić iz Lipca kod Doboja takmičio se sa ekipom u pripremi sača, kaže da nemaju iskustva u ovome već da im je cilj druženje.

"Svako radi ovo na svoj način. Mi ovo radimo za svoju dušu. Najvažnije je meso i začini, da se ne pretjera, ali i ne fali. Mora biti i neke divljači”, poručuje Dragan Dević iz Tekućice.

Ozrenski festival mesa otvorila je zamjenik gradonačelnika Doboja Dijana Kalenić, koja je istakla da je riječ o važnoj turističkoj manifestaciji za planinu Ozren, Doboj i Republiku Srpsku: "Ove godine okupio se veći broj izlagača i takmičarskih ekipa, što daje osnova da će festival preći u tradiciju i postati brend", poručila je Kalenićeva novinarima.


Fotoprilog


Tagovi

Festival mesa Ozren Sač Kozije mlijeko Drenjina


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.