Banja Luka je jučer i danas, 26. i 27. septembra, u znaku organskih proizvoda. Peto izdanje "Organik festa", okupilo je rekordan broj izlagača.
Tržni centar "Delta" u Banjaluci, već tradicionalno domaćin je organskim poljoprivrednim proizvođačima iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije. Svake godine, broj proizvođača se povećava, a stanovništvo prepoznaje važnost konzumacije organskih proizvođača.
Od dvadesetak proizvođača iz 2020. godine danas je broj narastao na više od 130 organskih proizvođača, što sa sertifikatom, što u periodu konverzije. Poruka sa sajma je da je potrebno da stanovništvo što više jede organsku hranu jer je zdrava i sve više popularna. To je proces koji se ne može zaustaviti.
Ključnu ulogu u tom procesu igra Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno, Odjeljenje za organsku poljoprivredu, naglasio je Mladen Todorović s Mediteranskog instituta u Bariju koji, zajedno sa italijanskim ministarstvom spoljnih poslova, u BiH, realizuje projekat "Green&Healthy".
"Zahvaljujući saradnji sa Odjeljenjem za organsku poljoprivredu, imamo 35 novih proizvođača. Pomogli smo u donošenju novog Zakona o organskoj poljoprivredi u RS, pomažemo laboratorije za analizu hrane, u pripremi je i informacioni sistem za organske proizvođače, a radimo i na pripremi inovacionih centara u BiH", istakao je Todorović, inače rođeni Bijeljinac, bez čije pomoći, takođe ne bi bilo projekta.
Milovan Matić, iz "Berry Tale", proizvođača vina i sokova od kupina, naglasio je da ljudi sve više shvataju da organska proizvodnja nije prolazni trend već se sve više razvija.
Matić je ujedno i predsjednik Asocijacije organskih proizvođača – "Organsko iz Srpske" i uz čiju pomoć je proizvođačima omogućeno da svoje proizvode prodaju i po većim tržnim centrima. Među njima je tržni centar "Tropik" iz Banjaluke koji je prepoznao značaj i razvoj organske proizvodnje u RS.
Sajam, na kojem učestvuju 23 proizvođača, otvorio je Saša Lalić, pomoćnik ministra poljoprivrede. On je naglasio da je cilj festa promocija i razvoj održive organskeproizvodnje i da je u samo posljednje tri godine, za organsku proizvodnju, izdvojeno 3,3 miliona maraka.
Fotoprilog
Tagovi
Autor