Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodna konferencija
  • 29.01.2015. 15:25

Optimalno energetsko korištenje biomase

Prva Međunarodna konferencija o optimalnom energetskom korištenju biomase u istočnoj Slavoniji ima za cilj potaknuti osmišljavanje mogućnosti te optimizaciju korištenja resursa (biomase), na prostoru istočne Slavonije.

Foto: depositphotos.com/vschlichting
  • 215
  • 10
  • 0

Udruga za zaštitu okoliša i održivi razvoj Eko Slavonija, u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, poziva Vas na Prvu Međunarodnu konferenciju o optimalnom energetskom korištenju biomase u istočnoj Slavoniji, koja će se održati 30. siječnja, u Vinkovcima, u prostoru županijske vijećnice, Glagoljaška 27. s početkom u 10h.

Nužna optimizacija korištenja resursa u istočoj Slavoniji

Cilj je na prvoj Međunarodnoj konferenciji iz domene obnovljivih izvora energije na ovom prostoru, okupiti što više sudionika, iz što više sektora društva, poput domaćih i inozemnih stručnjaka, gospodarstva, jedinica lokalne i regionalne samouprave, civilnog društva i drugih, kako bi se pokušalo promisliti i osmisliti mogućnosti te optimizaciju korištenja resursa (biomase), na prostoru istočne Slavonije, posebice Vukovarsko-srijemske županije i nedavno poplavljenih područja, s naglaskom na uključenost svih zainteresiranih dionika i cjelokupne javnosti te dobrobit lokalne zajednice.

Krajnje je vrijeme za termoelektranu-toplanu na biomasu

Organizatori smatraju da je već krajnje vrijeme da se razmotri mogućnost izgradnje (komunalne) termoelektrane-toplane na biomasu. Naime, sve je očitije da se recentna gospodarska pa i društvena kriza ne može prevladati sa, već u praksi dokazano pogrešnim modelima, ne samo razvoja, već i rasta te stoga mnoga razvijena društva, pogotovo na sjeveru Europe, već odavno razvijaju te uspješno implementiraju slične modele.

Predstavnici udruge Eko Slavonija, ovom će prilikom nastojati pokazati i dokazati, da su brzorastući nasadi, jedino trenutno moguće rješenje za sve devastirane i poplavama uništene površine ovog područja, a ujedno su i dobra zaštita za poljoprivredne površine. Upotpunjuju i štite koridore, uz željeznice ili primjerice, rijeke te podržavaju bioraznolikost, koja je na ovom prostoru u zadnje vrijeme u sve većoj ugrozi.

Vjeruju u drugačiji pristup

Eko Slavonika, kao udruga za održivi razvoj, radi na promicanju i poticanju tranzicije u postfosilno društvo te se zalaže za hitno uvođenje i korištenje obnovljivih izvora energije. Smatraju da Republika Hrvatska može i mora biti 100% obnovljiva i to kombinacijom trijade: sunca, vjetra i biomase. No, ta se tranzicija mora obaviti na način da usput jača lokalne zajednice te lokalnom stanovništvu omogući sudjelovanje u svim fazama projekata ove vrste.

Iako je već bilo sličnih inicijativa, Eko Slavonika smatra da njihov pristup pruža daleko praktičnija, i za realizaciju brža rješenja, suradnji s vrhunskim stručnjacima i potencijalnim investitorima te s toga smatraju da je vrijedno truda i vremena posjetiti ovu konferenciju.

U prilogu članka nalazi se Program 1. Međunarodne konferencije o optimalnom energetskom korištenju biomase u istočnoj Slavoniji.

Foto: depositphotos.com/vschlichting


Dokumenti


Tagovi

Eko Slavonija Vinkovci Udruga za zaštitu okoliša Istočna Slavonija Obnovljivi izvori energije Biomasa Lokalna zajednica Termoelektrana-toplana na biomasu Brzorastući nasadi Devastirane površine Bioraznolikost Sunce Vjetar Biomasa Slow food

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!