Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kongres
  • 11.11.2021. 11:00
  • Zadarska, Zadar

Oplemenjivanje bilja: Po certificiranim količinama soje Hrvatska treća u EU

U Zadru se održava 14. Kongres oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva, a razloga za zadovoljstvo itekako imaju Bc Institut Zagreb i Poljoprivredni institut Osijek.

Foto: Filip Haramija
  • 184
  • 78
  • 0

Prema podacima Udruženja europskih certifikacijskih agencija (ESCAA - European Seed Certification Agencies Association) Hrvatska je treća zemlja u EU po certificiranim količinama soje, deveta po certificiranim količinama ozime pšenice i jedanaesta po količinama kukuruza.

Ovi ohrabrujući podatci izneseni su na 14. Kongresu oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva koji se u organizaciji Hrvatskog agronomskog društva i Hrvatske agencije za poljoprivedu i hranu održava pod strogim epidemiološkim mjerama od 9. studenoga u zadarskom hotelu Kolovare.  

Kongres na kojemu sudjeluju eminentni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva otvorio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak. Hrvatsko agronomsko društvo dodijelilo je priznanje Zlatno sjeme, Bc institutu Zagreb za sjemenski kukuruz BC 572 i Poljoprivrednom institutu Osijek za najrašireniju sortu soje u Hrvatskoj sorta IKA.

"U sjemenarstvu Hrvatska ima dugu i razvijenu tradiciju proizvodnje poljoprivrednog sjemena", istaknuto je u Zadru.

Iako broj takvih kuća u našoj zemlji nije velik, njihovi oplemenjivački programi su izrazito kvalitetni te se još uvijek ravnopravno nose sa stranim oplemenjivačkim i sjemenarskim kućama.

U 2021. godini imamo u sjemenskoj proizvodnji 19.736 ha i bilježimo povećanje za 4.093 ha ili 26,07 posto u odnosu na 2017. godinu.

Također, u ovoj je godini prijavljeno 4,7 milijuna voćnih sadnica i 1,91 milijuna loznih cijepova, što je povećanje u iznosu od 663.000 komada u odnosu na prošlu godinu, istaknuto je u objavi Hrvatskog agronomskog društva.

U sklopu kongresa predstavljena je i knjiga, zapravo monografija Jabuka, autora prof. dr. sc. Ive Miljkovića. Knjiga ima 1.000 stranica i teška je 2,7 kg. U hrvatskoj poljoprivrednoj literaturi još nisam vidio bolju, rekao je prof. Jošt, jedan od recenzenata.

Kongres završava u petak 12 studenoga završnom raspravom i donošenjem zaključaka. Podsjećamo da su zagrebački Bc Institut i Poljoprivredni institut Osijek, kada je u pitanju Zlatno sjeme, slavili i prošle godine. 


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatsko agronomsko društvo 14. kongres 8. regionalni dani sjemenara Zlatno sjeme


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]