Stabla maslina stara više stotina godina. Pogledajte kako je bilo na prvom izdanju manifestacije "Dani berbe maslina u Hercegovini".
Od stabla do zlatne kapljice ulja, kompletan proces proizvodnje, od branja zrelih plodova do hladnog prešanja, imali su priliku vidjeti posjetioci prvog izdanja manifestacije "Dani berbe maslina u Hercegovini".
Dvodnevni događaj, posvećen maslinarstvu i promociji hercegovačkog ulja, održan je 24. i 25. oktobra u privrednoj zoni Dubrava, pored lokalne uljare u Moševićima.
Program je započeo praktičnom prezentacijom branja maslina, pružajući uvid u tradicionalni, ručni način berbe. Nastavak je bio posvećen demonstraciji proizvodnje ulja, koja je posjetiocima otkrila tajne nastanka cijenjenog mediteranskog proizvoda.
Kruna događaja bila je promocija brenda "Zlatne kapi Hercegovine", čime se teži pozicioniranju lokalnog ulja na tržištu. Manifestaciju su prvi put zajednički organizirali Turistička zajednica i Općina Neum.
"Imamo najstarije nasade maslina u Bosni i Hercegovini, stabla su stara po više stotina godina, nadamo se da će manifestacija postati tradicionalna.Već sada vidimo da će ulja biti vrhunskog kvaliteta", rekao je Nikola Prkačin, direktor Turističke zajednice Općine Neum.
Prema riječima organizatora, maslinarstvo se u Hercegovini razvija velikim koracima. Prije deset godina, zasadi su zauzimali svega 80 hektara, danas se maslinici prostiru na više od 520 hektara s ukupno 116.000 stabala.
Maslina nije samo poljoprivredna kultura, nego i važan dio ovdašnjeg identiteta, tradicije i turističke prepoznatljivosti, istakao je ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona, Emil Balavac, naglasivši važnost povezivanja poljoprivrede i turizma u razvoju Hercegovine.
"Povezivanjem maslinarstva s turizmom stvaramo dodanu vrijednost i potičemo održivi razvoj naših lokalnih zajednica. S obzirom na dugu tradiciju maslinarstva na ovom području, snažno podržavam razradu novog tematskog itinerera, Ceste maslinova ulja, koja bi, uz bogatu gastronomsku ponudu, posjetiteljima omogućila autentičan i nezaboravan doživljaj", rekao je ministar Balavac.
Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju uz more i idealnoj mediteranskoj klimi, Neum postaje središte maslinarske proizvodnje u Hercegovini. Već nekoliko godina, masline prerađuju u lokalnoj uljari u Moševićima.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica