Žena koja sve što rodi pretvara u domaće blago. Majstor je za likere, ali i džemove, pekmeze, čajeve...
Pčelarstvo je osnovna djelatnost gazdinstva Drapić iz naselja Drijenjani, kod Trebinja. Dušan je pčelar, a Obrenija "majstor" za različite domaće proizvode. Sve ono što se nalazi na njihovom seoskom domaćinstvu, ona pretvara u delicije.
Uz med (kadulja i vrijesak), tu su divlji i pitomi nar, drenjina, kupina, orasi i druge voćke, a sve to ova vrijedna domaćica preradi u likere, sirupe, džemove, pekmeze, vino, čajeve...
"Ja tradicionalno godinama pravim likere. Preko 40 godina ih prodajem. Nisu to neke velike količine, ali flašica tamo, flašica ovamo, ode toga. Po desetak litara napravim od svega što nađem", priča nam Obrenija Drapić koju smo sreli na Mostarskom sajmu, dok je uređivala svoj štand.
Bilo je rano, posjetioci još nisu počeli stizati, ali uočavamo da naša sagovornica ništa ne prepušta slučaju, pa stopira fotografiranje dok sve nije dovela "pod konac". Marljivost ne pokazuje samo na sajmovima, stari bi rekli "nema mira", pa tako od svega što nađe na svom i okolnim imanjima i šumama, bilo da je domaći ili divlji plod, bere i prerađuje.
"Od svega što rodi nešto napravim. Džema uglavnom bude malo jer smo mi velika porodica, većinu pojedemo, trenutno nema ni slatkog ni džema za prodaju. Pravim i slatko od dunje, od kivija, kad ima", dodaje naša sagovornica.
A domaće delicije odlične su uz čaj, koji također Drapići ne kupuju, jer biljke sami prikupljaju i suše. No, kako su i ljubitelji čaja, rijetko ga stignu prodati, kaže uz smijeh, jer je porodica prioritet.
Majstor je za likere, a kod nje su upakirani kao da stižu iz ekskluzivne tvornice, a ne kućne radionice. Iz prve ruke potvrđujemo i da su fantastičnog okusa. Iako smo se opirali "jutro je, nismo doručkovali", probati se mora, jer kako kaže Obrenija "jedan guc svako jutro, ništa bolje".
"Liker od meda, nije medovača, nije rakija. On je jak nekih 15-18 stepeni. Ujutru uzmete na brzinu, gucnete guc-dva, to je baš zdravo", dodaje.
Baza je loza, koju tokom pripreme likera prvo malo spusti, jer je inače jaka 40° i preko. U nju dodaje destilovanu vodu kako bi je razblažila.
"Stavljam otprilike nekih 800 grama meda na litar te razblažene loze. I to treba da stoji najmanje tri sedmice u mraku, povremeno da se lijepo promiješa i dobijete izvaredan liker. Ko želi aromu i bogatstvo ukusa, naravno, tu se još dodaje šta ko želi", kaže naša sagovornica koja redovno u liker stavlja dodatke, ali to je već "tajni recept".
Flaša od 250 mililitara ovog likera košta 10 maraka, pola litra je 20 KM, a odlična su i pakiranja od po tri flaše za 30 KM.
Inače i bazu za likere Drapići sami prave. Sa vinograda u Trebinju kupuju grožđe, od kojeg za svoje potrebe prave vino i rakiju. Sve su čisti, tradicionalni, domaći proizvodi, u kojima nema ni vinobrana, ni konzervansa niti bilo kojeg drugog dodatka.
Med je osnovni proizvod njihovog gazdinstva. O pčelama brine Dušan, ali ne drži ni tu palicu sam u svojim rukama. Obrenija se "umiješala", pa priprema mješavine od meda. Ponosna je posebno na onu za imunitet.
"Došla sam na ideju kada su unučići bili mali i prehlađivali se. U med dodajem polen, to je baš za organizam nešto super, a imunomed je još bolji jer tu ide i đumbir i cimet", priča nam.
Za plasman nemaju brige, jer neki proizvodi čak i ne stignu do prodajnog štanda. Drapići su još davno zadobili povjerenje potrošača, pa imaju stalne mušterije godinama. Većinu prodaju na kućnom pragu, šalju proizvode i brzom poštom. Sajmovi su za njih, kažu nam, prilika za druženje i upoznavanje, ali uvijek se i nešto proda.
Mostarski sajam u subotu, 12. aprila, zatvara vrata 26. izdanje. Ako želite probati nešto od proizvoa s ovog gazdinstva, kontaktirati ih možete i putem telefona +38765679597.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica