Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokladna manifestacija
  • 18.12.2015. 11:35

Najveći karneval Slavonije - Đakovački bušari!

Đakovački bušari, i ove godine će biti održani u obliku velike pokladne povorke i Gastrofesta. Manifestacija se održava 16. i 17. siječnja 2016., a posjećuje ju oko nekoliko tisuća sudionika iz svih krajeva, a program prati desetak tisuća ljudi.

  • 341
  • 15
  • 0

Koncem siječnja i početkom veljače, u vrijeme kada zimska hladnoća okuje gradove i sela, svi znaju da je vrijeme obaveznog ludovanja pod maskama. Karnevalsko ludilo počinje, granice se brišu jer je vrijeme Đakovačkih bušara. Đakovački bušari, i ove godine će biti održani u obliku velike pokladne povorke i Gastrofesta. Manifestacija se održava 16. i 17. siječnja 2016., a posjećuje ju oko nekoliko tisuća sudionika iz svih krajeva, a program prati desetak tisuća ljudi.

Ispred zgrade Gradskog poglavarstva održava se ceremonijal preuzimanja vlasti, osniva se Bušarska republika, a gradonačelnik predaje ključeve grada Bušarima. U sklopu Đakovačkih bušara održava se i zimski Gastrofest.

Prvi karneval pod nazivom Đakovački bušari održan je 1994. godine, kao nastavak tradicije u kojoj su maškare obilazile kuće i izvodile razne smicalice i ludorije te pjevali pjesme, da bi ih zatim domaćini darivali.

Više tisuća maškara

Danas u ovoj karnevalskoj manifestaciji sudjeluje više tisuća maškara. U dva dana održava se više događaja, od kojih su najbitniji Pokladni gastro fest Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu te središnja Pokladna povorka ulicama grada. Svakako vrijedi spomenuti da su jedni od sudionika povorke i konjanici koji će pokazati pokladno jahanje.

Na kraju sve završava velikim pokladnim koncertom i dodjelom priznanja najbolje maškaranim pojedincima i skupinama. Sve probleme i brige treba izbaciti iz sebe i tako do Korizme, jer kao što pjesma kaže: "Poklade su da se momci lole, a Korizma da se babe mole." Đakovački bušari su po broju sudionika i posjetitelja najveći karneval istočne Hrvatske i član su Hrvatske udruge karnevalskih gradova.


Tagovi

Pokladna manifestacija Đakovački bušari Pokladna povorka Gastrofest


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]