Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival kobasice
  • 22.11.2025. 16:00

Na kobasicijadi u Bravskom očekuju 2.000 posjetilaca: Ponovo napadaju Ginisov rekord

Očekuje se učešće 20 ekipa za pravljenje svježe kobasice, te 150 uzoraka za ocjenu suhih kobasica. Učestvuju takmičari iz osam zemalja.

Na kobasicijadi u Bravskom očekuju 2.000 posjetilaca: Ponovo napadaju Ginisov rekord
Foto: Dejan Prošić
105
58
0

Počele su pripreme za 11. Festival grmečke kobasice, koji će biti održan 30. i 31. januara 2026. godine u selu Bravsko kod Bosanskog Petrovca. Festival, koji je već prerastao lokalne okvire, ove godine očekuje oko 2.000 posjetilaca, te takmičare iz čak osam zemalja.

Posebnu pažnju privući će najavljena nominacija za Ginisov rekord u brzoj obradi polutki. Dosadašnji najbolji rezultat iznosi 3 minute i 15 sekundi, a postigla ga je ekipa iz Šida – koja i ponovo stiže u Bravsko po još bolji rezultat.

Promocija brenda

Festival u velikoj mjeri doprinosi afirmaciji domaće proizvodnje, posebno kroz očuvanje i promociju brenda grmečka kobasica, koji potiče razvoj svinjogojstva na nadmorskim visinama preko 400 m. Udruženje "Ruralni razvoj" Drinić, koje je i organizator festvala, vodi registar proizvođača s ovog područja, čime se osigurava autentičnost i kontrola porijekla.

Recept grmečke kobasice prepoznatljiv je po dodatku mljevenih bobica kleke (juniperus communis), dok omjer mesa iznosi 80 posto svinjetine i 20 posto junećeg vrata. Upravo ta kombinacija čini ovaj tradicionalni proizvod jedinstvenim na tržištu.

grmečka kobasicijada
Očekuje se učešće 20 ekipa za pravljenje svježe kobasice

Za sve koji se žele takmičiti u ovoj kategoriji objavljen je i osnovni recept, a organizatori napominju da svinje moraju biti sa područja Bosanske Krajine preko 400 mnv i iz domaćeg uzgoja.

Za 10 kg mesa potrebno je 220 g soli, 30 g tucane ljute i 20 g slatke mljevene paprika, 80 g bobica mljevenih kleka, čašica rakijska vina ili kašika šećera te 80 g luka (u vrućoj vodi neka odstoji ili pasiran dobro).

Učešće 20 ekipa

Očekuje se učešće 20 ekipa za pravljenje svježe kobasice, te 150 uzoraka za ocjenu suhih kobasica. Učestvuju takmičari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Slovačke, Češke i Njemačke.

Manifestacija počinje u petak, 30. januara, prijemom gostiju i rasporedom u smještajne kapacitete. Svečano otvaranje zakazano je za 19 sati, nakon čega slijedi večera za goste i sponzore. Iste večeri publika će moći pratiti takmičenje u brzom ispijanju piva, naravno uz muziku uživo.

U subotu, 31. januara, od 11 sati počinju takmičenja, najprije u brzoj obradi polutki, potom u spravljanju svježe kobasice. Do 15 sati traje predaja uzoraka suhih kobasica.

Ocjenjivanje se vrši na osnovu senzorskih svojstava, odbijaju se bodovi na osnovu grešaka ili slabo izraženih karakteristika. Komisija za ocjenjivanje broji pet članova i svaki nezavisno ocjenjuje uzorke u konkurencijama: grmečka, lovačka, međunarodne i domaće, kulen i kulenova seka te svježa kobasica.

Bodovat će se vanjski izgled, sastav i izgled presjeka, konzistencija, boja, okus i miris, prihvatljivost proizvoda. Za svaku kategoriju organizator će osigurati nagrade.

Jačanje identiteta ruralnih područja

Poslijepodne je rezervirano za još jednu atrakciju – takmičenje u brzom jedenju kobasice, a istu večer će biti proglašeni pobjednici svih kategorija uz karaoke šou i cjelovečernji muzički program.

Od najbolje do najgore kobasice, najvećeg pivopiju i žderača, šta su sve birali u Bravskom?

Iz udruženja poručuju da je cilj festivala mnogo širi od same gastronomske manifestacije. Promocija grmečke kobasice prati i misiju jačanja identiteta ruralnih područja i diverzifikacija aktivnosti malih poljoprivrednih gazdinstava.

"Evropi ne trebamo bezlični i slabi, već zajednice sa jasno izraženim identitetom", poručuju organizatori.


Tagovi

Festival grmečke kobasice Ginisov rekord Recept Tradicionalni proizvod Manifestacija Ruralni razvoj Drinić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.