Sigurnost hrane ključni je faktor u očuvanju zdravlja, jačanju poljoprivrede, pristupu tržištima, turističkom razvoju i sveukupnom ekonomskom napretku.
Kako sintetičke hemikalije (PFAS) utječu na okoliš i hranu? Šta su zamjene za meso na bazi biljnih proteina? Insekti, makro- i mikro alge kao novi proteinski izvori, samo su neke od tema, ali i pitanja na koje će odgovore ponuditi međunarodna konferencija "Sigurnost hrane: nauka u akciji", koja će biti održana u naredna dva dana, 3. i 4. juna u Mostaru.
U povodu Svjetskog dana sigurnosti hrane, konferenciju organizuje Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH, te uz podršku Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA).
Na skupu će učestvovati stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i regije, kao i predstavnici međunarodnih organizacija poput WHO, FAO i EFSA, koji će kroz panele i rasprave razmatrati goruće teme iz oblasti sigurnosti hrane, javnog zdravlja i naučne komunikacije.
Konferencija će obuhvatiti i teme kao što su kapaciteti Bosne i Hercegovine za proizvodnju sigurne hrane, kakvo je povjerenje građana BiH u javni sektor, ima li nauka rješenje za širenje uzročnika brzog venuća masline, a bit će predstavljeni i inovativni pristup doniranju hrane.
Kako je ranije u intervjuu za Agroklub rekao direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, Sanin Tanković, namjera je da se na jednom mjestu okupe zvučna imena iz zemlje i regiona, kao i predstavnici referentnih međunarodnih organizacija kako bi kroz predavanja i panele o najaktuelnijim temama i doprinijeli globalnim nastojanjima za stavljanje nauke u akciju kada je riječ o sigurnosti hrane.
Svjetski dan sigurnosti hrane, koji se svake godine obilježava 7. juna, ima za cilj podsjetiti javnost na to da sigurnost hrane nije samo pitanje higijene, već i zdravlja, ekonomskog razvoja, trgovine i održivosti. Aktivnosti koje se provode širom svijeta, uključujući ovu konferenciju, imaju za cilj prevenciju, otkrivanje i upravljanje rizicima porijeklom iz hrane.
Na taj način, sigurnost hrane postaje ključni faktor u očuvanju zdravlja, jačanju poljoprivrede, pristupu tržištima, turističkom razvoju i sveukupnom ekonomskom napretku.
Tagovi
Autorica