Jako smo zadovoljni, kao što su i proizvođači, općim napretkom u maslinarstvu, posebice u uljarstvu, a sukladno tome i porastu kvalitete naših ekstra djevičanskih ulja, istaknuo je Marko Ivanković, direktor FAZ-a
Završni skup manifestacije "XII. dani masline i maslinovih ulja" je održan 1. decembra u prostorijama Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) u Mostaru, prenosi Bljesak. Ocjene kvaliteta testiranih uzoraka maslinovih ulja su vršene u skladu s važećim pravilnicima BiH za laboratorijsku kontrolu kvalitete, a senzorno ispitivanje od iskusnih ocjenjivača iz Panela za organoleptičku ocjenu maslinovih ulja FAZ-a.
Marko Ivanković, direktor FAZ-a, kaže da su ove godine imali 163 uzorka koji spadaju u kategoriju ekstra djevičanskog maslinovog ulja. O iznimnoj kvaliteti govori podatak da je uredbu Europske komisije 432 zadovoljilo 60 posto uzoraka, gdje po sadržaju polifenola mogu staviti da je ulje ljekovito
''Jako smo zadovoljni, kao što su i proizvođači, općim napretkom u maslinarstvu, posebice u uljarstvu, a sukladno tome i porastu kvalitete naših ekstra djevičanskih ulja. Mi ih sada zovemo vrhunska ekstra djevičanska ulja", rekao je Ivanković. Pohvalio je maslinare i uljare koji su prihvatili ono što je struka kazala i počeli su prije petnaestak godina raditi, a danas osvajaju nagrade na prestižnim natjecanjima poput onog u New Yorku. Na manifestaciju su dodijeljene plakete za kvalitetu.
Površina pod maslinom je prešla 400 ha, što je pokazatelj povećanja proizvodnje. Drugi cilj je da se poveća domaća potrošnja ulja koja je još uvijek mala.
Predavanje na temu "Osvrt na maslinarsku 2023. godinu u Hercegovini" održali su dr. sc. Miro Barbarić i mr. sc. Aida Kohnić, dok je dr. sc. Dragan Brenjo iz Agencije za sigurnost hrane BiH, govorio o važnost dobivanja PDO za ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine.
"Kad je u pitanju kvaliteta sigurno smo među liderima. Ne možemo se podičiti količinom, ali kvalitetom sigurno možemo. Od podizanja novih nasada, do prerade, svih pažljivih postupaka kojima proizvođači i mali i veliki maslinari postupaju da bi dobili ulje najbolje kvalitete, s epitetom ljekovitog ulja", kazala je Kohnić. Ističe da su preskočene dječje bolesti koje su radile okolne zemlje.
Zbog globalnog zatopljenja i evidentnih svakodnevnih klimatskih promjena pomiče se areal širenja i rasprostranjenja sadnje masline. Očekuje se da će tokom godina proizvodnja biti iz Hercegovine pomaknuta na sjever, u Bosnu.
Upozorila je i da su proizvođači olako shvatili borbu sa maslinovom muhom i krivo protumačili informaciju sa društvenih mreža da se njen let ne odvija na temperaturi preko 30 ºC. Zbog toga su prerano prestali s tretmanima zaštite.
Tagovi
Autorica