Pretraga tekstova
Glavni proizvod dugogodišnjeg talijanskog sajma je - stolno grožđe čija proizvodnja, kažu organizatori, bilježi trend rasta
Stolno grožđe glavni je proizvod ovogodišnjeg 41. međunarodnog sajma za sektor voća i povrća, Macfrut 2024. koji će se u talijanskom Riminiju održati od 8. do 10. maja.
Tim je povodom organiziran simpozij, posvećen profesionalnim proizvođačima, a okupit će vodeće stručnjake iz cijelog svijeta.
Organizatori ističu kako globalno gledano, proizvodnja stolnog grožđa bilježi trend rasta koji se procjenjuje na 5,7 posto, a u Evropi bi mogao doseći čak 14 posto, budući da su razvijeni novi sistemi sadnje s novim sortama, bez sjemenki, posebno u Italiji.
Upravo je ona zemlja broj jedan po proizvodnji i izvozu, s proizvodnjom od približno milion tona grožđa.
Ovaj sajam obuhvata 9 sektora: proizvodnja i trgovina; strojevi i biljke; pakiranje; poljoprivredni strojevi; staklenici i sistemi za navodnjavanje; začini i bilje; rasadnici i sjemenje; biostimulansi te logistika i usluge.
Najznačajnije brojke izdanja 2023.
- 8 paviljona
- 1.115 izlagača
- 49.700 posjetitelja
Radno vrijeme sajma je od 9.30 do 18 sati prva dva dana, a treći do 17 sati. Ulaz je besplatan uz registraciju putem ovog linka.
Najavu pogledajte i u videu:
Tagovi
Macfrut 2024. Italija Sajam voća i povrća Proizvodnja stolnog grožđa Simpozij Ulaznice
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano