Dvodnevna manifestacija predstavila je razne vrste sireva, održana su predavanja, a okupila je eminentne stručnjake i proizvođače.
Livno s pravom nosi naziv Grad sira, a Livanjski sir, koji ima oznaku izvornosti, je autohtoni brend koji osvaja i svjetsko tržište.
Proizvodi se po jedinstvenoj recepturi koja datira iz 19. vijeka po uzoru na francusku tehnologiju proizvodnje grojera na poljoprivrednim imanjima. Ranije se proizvodio isključivo od ovčjeg, a danas se u ponudi nalazi napravljen od mješavine ovčjeg i kravljeg ili samo kravljeg mlijeka.
Mljekare i individualni proizvođači potrošačima nude još nekoliko vrsta čiji je proces izrade zahtjevan i dugotrajan.
Kako bi se ovaj neiskorišteni potencijal što bolje predstavio tržištu, posebno u kao turistička ponuda, održana je dvodnevna manifestacija "Livanjska cesta sira" u sklopu koje su održane prezentcije i degustacije. Posjetiteljim je ponuđen vrhunski gastronomski doživljaj tokom 29. i 30. novembra.
Eminentni stručnjaci su održali predavanja gdje se razgovaralo o uticaju Livanjskog sira na turizam ovog područja i predstavljanja Livna kao cjelogodišnje turističke destinacije. Učestvovali su proizvođači koji su zainteresovani za brendiranje svojih proizvoda.
Drugog dana je profesorica Marija Vrdoljak održala predavanje na temu Livanjskog sira, a o njegovom potencijalu turističkog razvoja govorio je Ivica Jurin, ravnatelj Ureda za EU integracije Vlade Zapadnohercegovačke županije.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica