Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kobasičarstvo
  • 07.01.2019. 15:00

Koba(j)sicom u Europu - slogan Festivala kobasice u Bravskom

Ovaj gastronomski događaj, koji je i zabavno -natjecateljskog karaktera, i ove godine okuplja, već tradicionalno, sudionike iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, koji će predstaviti domaće proizvode, točnije kobasice s različitim okusima.

Foto: Bigstockphoto/Yanosh Nemesh
  • 505
  • 142
  • 0

Četvrti po redu Festival kobasice pod sloganom – Koba(j)sicom u Europu, održat će se 26. siječnja ove godine u selu Bravsko kod Bosanskog Petrovca u susjednoj BiH, u organizaciji Udruženja građana Ruralni razvoj – Drinić.

Dejan Prošić, predsjednik Upravnog odbora UG Ruralni razvoj, kazao je da je cilj ove manifestacije afirmacija prirodnog i domaćeg proizvoda, kao i održiv ruralni razvoj.

Gastronomski događaj

"Gastronomski događaj, koji je i zabavno-natjecateljskog karaktera, i ove godine okuplja, već tradicionalno, sudionike iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, koji će predstaviti domaće proizvode, točnije kobasice s različitim okusima", istakao je Prošić.

On dodaje da festival počinje točno u podne kada će četiri ekipe izvesti performans i prikazati kako se prave domaće kobasice, koje su namijenjene za degustaciju sudionika i posjetitelja.

Pored toga, na festivalu će biti izložene fermentirane kobasice, proizvedene po domaćoj, tradicionalnoj recepturi, a koje ulaze u natjecateljski dio.

Prošić pojašnjava da središnji događaj - izbor najkvalitetnije, najukusnije i najbolje fermentirane kobasice, počinje u 15 sati, a prikupljene su i novčane nagrade za prva tri mjesta.

"UG Ruralni razvoj prevenstveno ima za cilj kroz različite segmente seoskog načina života, afirmirati tradiciju i jačanje identiteta s misijom održivosti ruralnih područja", poručuje Prošić.

Kobasice za svačiji ukus

Domaćin ovog Festivala bit će ugostiteljski objekta Dijana u Bravskom, gdje je prošle godine održana treća po redu kobasicijada pod sloganom – "Kobasicom u Europu". Na prošlogodišnjem festivalu sudjelovalo je ukupno 28 ekipa iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Pored natjecatelja, ovaj gastronomski festival okupio je i brojne gurmane iz raznih dijelova BiH koji su uživali u domaćim kobasicama, kojih je bilo za svačiji ukus – paprene, manje ili više ljute, konjske, juneće, svinjske ili pak od divljači. Pobjednik prošlogodišnje kobasicijade bio je Dejan Kecman zvani Kapara iz Drinića.

Kobasičarstvo kao dodatni prihod

Festival kobasice u Bravskom pokrenut je 2015. godine u ugostiteljskom objektu Dijana na inicijativu par entuzijasta, s obzirom na to da su domaće kobasice, jedan od najpoznatijih gastronomskih specijaliteta petrovačkog kraja.

Cilj im je bio da se razvije kobasičarstvo, što može biti dodatni prihod malim poljoprivrednim gospodarstvimaa, te jačanje i afirmacija ruralnih područja. Dugoročni cilj im je stvaranje brenda  "Grmečka kobasica" koja bi postala prepoznatljiva ne samo u BiH, već i šire, čime bi pomogli malim poljoprivrednim gospodarstvima.

Na prošlogodišnjem festivalu bila su predstavljena i druga tradicionalna jela petrovačkog kraja, poput domaćih pita i pečenja, a u ponudi je bila i neizbježna domaća rakija.


Tagovi

Kobasicijada Bravsko Bosanski Petrovac Dejan Prošić Koba(j)sicom u Evropu Dejan Kecman Fermentirana kobasica


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja s dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima. Velika je zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa fotografirati svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]