Pretraga tekstova
Na 10. po redu dvodnevnoj manifestaciji učestvovalo je 70 izlagača iz Srbije, Crne Gore, te cijele BiH.
Prvo, pa muško! - rekli bi za Zorana Ružića iz koji je sa svojom tikvom od 47,6 kilograma pobijedio na ovogodišnjim "Danima tikve" održanim proteklog vikenda. Njemu je ovo prvi dolazak na manifestaciju u Istočnom Sarajevu, a lani je kaže uzgojio tikvu tešku 86 kilograma.
"Radi se o bundevi, tikvi zvanoj ludara. Inače se bavim ekologijom, zaštitom životne sredine. Nismo se nadali pobjedi, važno je učestvovati", rekao je Ružić.
Za razliku od njegove gigantske bundeve, izabrana je i ona najmanja, koja stane na sredinu dlana, a takvu je izložila Milica Močević iz Vojkovića
"Bitno je ubrati na vrijeme i dobro je osušiti, da ne uvene, jer one kad su male uvenu", kazala je Močević.
Za najljepšu ukrasnu tikvu proglašena je ona koju je uzgojila Danica Mičić, sjeme je kaže dobila od komšinice.
Na 10. po redu dvodnevnoj manifestaciji učestvovalo je 70 izlagača hrane, pića, poljoprivrede i poduzetništva iz Srbije, Crne Gore, te cijele BiH.
Tagovi
Dani tikve Istočno Sarajevo Najveća tikva Tikva ludara Najmanja tikva Milica Močević Danica Mičić Zoran Ružić
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano