Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina Croatia
  • 28.11.2015. 20:30

Iločki podrumi zvijezda ocjenjivanja Vina Croatia

Iločki podrumi zvijezda Prvog nacionalnog ocjenjivanja vina Vina Croatia.

Foto: HGK
  • 152
  • 11
  • 0

Graševina vrhunska 2014 (Iločki podrumi), Traminac vrhunski 2014 (Iločki podrumi), Traminac ledena berba 2011 (Kutjevo), Ledeno vino 2012 (Vina Đurinski), Pomet 2011 (Vinogradarstvo i vinarstvo Crvik) i Vuglec - prirodno pjenušavo vino 2013 (Vuglec breg), šampioni su 1. Nacionalnog ocjenjivanja vina, Vina Croatia, koje je pokrenulo Udruženje vinarstva HGK, s ciljem daljnje promocije domaćih vina, ali i jačanja konkurentnosti proizvoda vina na tržištu. Nagrade su uručene u hotelu Esplanade Zagreb, u sklopu međunarodnog festivala vina i kulinarstva 10° Zagreb VINOcom.

Kutjevački Traminac ledena berba 2011. i Krauthakerov Zelenac ibb 2009. ponijeli su titulu velikog zlata, a podijeljena je još 51 zlatna medalja i 29 srebrnih u sedam kategorija.

Ocijenjena 201 etiketa

Na prvo nacionalno ocjenjivanje vina prijavile su se 64 vinarije, a ukupno je ocijenjena 201 etiketa. "Zahvaljujući ocjenjivanju, očekujemo brže i bolje brandiranje kapljica Lijepe naše i na međunarodnoj pozornici. Ocjenjivanje ima i međunarodnu dimenziju jer su u kušanje, uz naše ocjenjivače, uključeni većinom i inozemni stručnjaci degustatori - renomirani enolozi, sommelieri i vinski trgovci, što je višestruka prednost.

Time se dobiva vrijedna informacija o tome kako svijet reagira na hrvatsko vino. Relevantni vanjski krugovi, koncentrirani samo na vino odavde, upoznaju se s našim proizvodima na njihovu izvoru, što je bitno jer su dojmovi jači, a onda je velika i vjerojatnost da se iz tih strukovnih krugova vani prema tržištima širi složena priča o našoj kapljici i eno-gastronomiji", objasnio je potpredsjednik HGK Želimir Kramarić koji je u ime Hrvatske gospodarske komore primio i zahvalu direktora VINOcoma Ivana Dropuljića za dugogodišnju potporu i pokroviteljstvo festivalu.

Inozemni ocjenjivači iz vinskih zemalja

Također je objasnio i kako se pri izboru inozemnih ocjenjivača pazilo da se pozovu prvenstveno oni iz zemalja za koje se smatra da su za nas najzanimljivije kao vinska, ali i turistička tržišta.

Vina su ocjenjivale stručne komisije, sastavljene od 10 inozemnih sudaca iz Velike Britanije, Nizozemske, Mađarske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije te pet domaćih sudaca, a ocjenjivala su se klasičnom metodom; 100 bodova u skladu s pravilima organizacije International Organisation of Vine and Wine (OIV-a) i L’Union Internacionale des Oenologues (UIOE-a).

Foto: HGK


Tagovi

Vina Croatia Iločki podrumi HGK Nacionalno ocjenjivanje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.