Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 21.07.2022. 13:05
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ilija Jurić najbolji je hrvatski mladi poljoprivrednik u 2022.

Ovogodišnji pobjednik na izboru za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika uzgaja presadnice, jestivo cvijeće, mikropovrće i egzotično bilje.

Foto: Sunčana Glavak
  • 1.738
  • 94
  • 0

Presadnice, jestivo cvijeće, mikropovrće i egzotično bilje sve to uzgaja Ilija Jurić iz Velike Kosnice, ovogodišnji pobjednik na izboru za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika.

Drugoplasirani Tvrtko Matijević bavi se proizvodima na bazi pčelinjeg otrova, a trećeplasirani Mladen Cesarec iz Stubičke Slatine proizvodnjom bučinog ulja i proizvoda od buče.

Prema izboru čitatelja Jutarnjeg lista, nagradu je osvojio Mirko Knežić iz Mihalja, proizvođač povrća.

Na ovogodišnjem, sedmom izboru najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, natjecalo se 19 finalista koji su, procjenom stručnog žirija sukladno pravilima Natječaja, imali najbolje projekte.

Eurozastupnica Sunčana Glavak rekla je da je izbor najboljeg snažna poruka svim mladim ljudima koji dvoje o tome trebaju li se upustiti u bavljenje ovom djelatnosti.

Broj mladih poljoprivrednika u odnosu na EU

"Finalisti su dokaz da poljoprivreda nije samo posao, nego i poziv", istaknula je rekavši da je upravo ona okosnica europskog i hrvatskog gospodarstva.

"Upravo su mladi poljoprivrednici prepoznati kao nositelji promjena koje želimo vidjeti na našim selima", poručila je zastupnica.

Pobjednicima su uručene plakete

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da u Hrvatskoj djeluje 24.591 mladi poljoprivrednik, čineći udio od 14 posto – što je više od prosjeka Europske unije.

 "Cilj je prijeći 20 posto i tada ćemo ostvariti temeljni cilj, preuzimanje malih i srednjih gospodarstva, obnovu", kazala je dodavši da su mjere za mlade poljoprivrednike najvažnije.

Rast gospodarstva i generacijska obnova tog dijela Hrvatske, kaže, čini 80 posto površine. "Jasno je da ni gradova ne može biti bez sela", poručila je ministrica.

Treba štititi one koji proizvode hranu

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je važnost proizvodnje hrane u aktualnom trenutku.

"Država mora osigurati načine kako zaštititi građane i zaštititi one koji nas hrane", navodi on. Kako kaže, poljoprivredi je bitna više nego ikad i ona je strateški i temeljni stup.

Prisutni na proglašenju pobjednika

"Mladi poljoprivrednici se stoga ne bore samo za sebe i svoje projekte nego postaju temelj našeg društva", poručio je.

Izbor je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika Sunčana Glavak, u suradnji s Jutarnjim listom i Ministarstvom poljoprivrede.

Prošle godine titulu najboljeg odnio je Goran Vrabec iz Igrišća koji se bavi uzgojem i prodajom sadnica i plodova ljutih papričica, ali i njihovom preradom. 


Tagovi

Ilija Jurić Mladi poljoprivrednici Izbor 2022. Tvrtko Matijević Mladen Cesarec Mirko Knežić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]