Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 10.06.2009.

Hrvatsko-njemački okrugli stol o ekološkoj poljoprivredi

  • 724
  • 34
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja 08. lipnja 2009. održan je Hrvatsko-njemački okrugli stol o ekološkoj poljoprivredi koji su svojom prisutnošću uveličali predstavnici: MPRRR Uprave za ruralni razvoj, HZPSS-a Odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu, nadzornih stanica, pravnih osoba za provedbu postupka potvrđivanja, ekoloških poljoprivrednih proizvođača te studenata i profesora njemačkog Sveučilišta Kassel.

Cilj ovog okruglog stola bio je upoznavanje kolega iz Njemačke s dostignućima i postojećim stanjem hrvatskog sektora ekološke poljoprivrede, a isto tako upoznavanje hrvatskih sudionika sa razvitkom ekološke poljoprivrede u Njemačkoj. Nakon pozdravnih riječi Željke Gudelj Velaga, dipl. ing., ravnateljice Uprave za ruralni razvoj MPRRR, te direktorice Ecologice Sonje Karoglan Todorović, dipl.ing., stanje ekološke poljoprivrede u Republici Hrvatskoj predstavio je načelnik Odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu MPRRR Tomislav Petrović, dipl.ing.

Da bi se stvorila jasnija predodžba važnosti ovog skupa ne smije se izostaviti predstavljanje Sveučilišta Kassel, koje je prvo sveučilište na svijetu koje je u redoviti studijski program uvrstilo ekološku poljoprivredu (potkraj osamdesetih godina prošloga stoljeća). Kada je riječ o ekološkoj poljoprivredi, ovo sveučilište zasigurno je jedno od najvećih i najuglednijih. Njega pohađa 650 studenata, a od 35 katedri za ekološku poljoprivredu na području njemačkih sveučilišta na ovom su zastupljene 22 katedre vezane za ovo područje. Sveučilište raspolaže s 340 ha poljoprivrednih pokusnih površina, a svake godine iz fondova EU iskoristi se oko 4 milijuna eura za istraživački rad.

Prof. dr. Jürgen Hess, dekan Fakulteta za ekološku poljoprivredu Sveučilišta Kassel koji je ujedno i član Znanstvenog odbora za poljoprivrednu politiku Saveznog Ministarstva za hranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača Republike Njemačke, sudionike okruglog stola upoznao je sa stanjem i izazovima razvitka ekološke poljoprivrede u Njemačkoj, gdje posebnu ulogu zauzima aktivan rad oko 500 udruga ekoloških proizvođača.

Njemački se potrošači još od djetinjstva educiraju o važnosti konzumacije ekoloških proizvoda kroz programe degustacije po vrtićima i školama te različitim stvaralačkim radom i natjecanjima na temu ekološke poljoprivrede. Zato i ne čudi konstatacija da su Nijemci prvi u Europi po potrošnji ovih proizvoda i činjenica da 1/3 ovih proizvoda zadovoljava potrebe potrošača, a ostali proizvodi se uvoze iz susjednih zemalja.

Poticanje ekološke proizvodnje je na državnoj razini gdje funkcioniraju četiri komisije koje usmjeravaju financijska sredstva za proizvodnju, preradu, marketing s tržištem i istraživački rad. Primjer je dat za 2008. godinu kada je za ekološku poljoprivredu izdvojeno 126 milijuna eura od čega je na istraživački rad utrošena 1/3 sredstava.

Savjetodavni rad je raspoređen na 120 savjetnika za ekološku poljoprivredu od čega je njih 50 uposleno u javnom državnom sektoru, dok 70 savjetnika radi privatno. Usluge rada i jednih i drugih savjetnika subvencionirane su od strane jedinica lokalne samouprave u iznosu od 70% cijene rada što znatno olakšava korištenje istih kod poljoprivrednika.

Završno izlaganje na temu ekoloških i makroekonomskih posljedica preusmjeravanja Hrvatske na ekološku poljoprivredu dao je nezavisni konzultant dr. sc. Darko Znaor.

Diskusija nakon izlaganja postupno se zahuktavala, a nakon brojnih odgovora i još brojnijih pitanja zadovoljni studenti i njihovi profesori napustili su MPRRR, a sudionicima iz Hrvatske dana je jasnija slika funkcioniranja i razvoja ekološke poljoprivrede u EU te upute o koracima koje smo zasigurno spremni poduzeti da bi postigli viši nivo razvoja ove tako cijenjene i zasigurno kvalitetne poljoprivredne proizvodnje koju krasi posebnost jer je značajka suvremenog, kulturnog i osviještenog čovjeka.

Autor: mr.sc. Ines Pohajda


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.