Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radni sastanak
  • 13.03.2014. 11:00

Hrvatska prva u provedbi ruralnih mjera?

U Crnoj Gori održava se radni sastanak na temu nastavka provedbe IPARD programa u razdoblju 2014.-2020.

  • 218
  • 23
  • 0

U crnogorskom gradu Kolašin, u razdoblju od 11. do 13. ožujka 2014. godine, održava se radni sastanak IPARD Agencija za plaćanja i Upravnih direkcija Ministarstva poljoprivrede zemalja članica Stalne radne skupine za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Europe (SWG).

Organizatori sastanka su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i SWG, a na sastanku prisustvuju predstavnici navedenih institucija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Srbije i Turske, kao i predstavnici Odjela A5 Glavne uprave za poljoprivredu Europske komisije.

Sudionici sastanka u Kolašinu

Osnovni cilj sastanka je prijenos i razmjena znanja i iskustava u okviru pripreme zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za učinkovito korištenje pretpristupnih fondova EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, odnosno nastavka provedbe IPARD programa u razdoblju 2014.-2020. U ime organizatora skup je pozdravio pomoćnik ministra Darko Konjević, a u ime SWG-a program radnog sastanka vodio je glavni tajnik Boban Ilić. Na radnom sastanku predavači Gerard Kiely i Dick van Dijk, voditelj i savjetnik Odjela 5 Europske komisije, predstavit će aktualno stanje oko izrade pravnog okvira i dinamiku provedbe IPARD programa u budućem razdoblju.

Radni sastanak u Crnoj Gori

Tugomir Majdak, pročelnik za zajedničke politike i fondove EU Virovitičko-podravske županije, pozvan je da kao jedan od vodećih stručnjaka na području ruralnog razvoja u RH, prenese hrvatska iskustva u provedbi SAPARD i IPARD programa te na osnovi istih predstavi osnovne smjernice zemljama i institucijama koje se opsežno pripremaju za buduću provedbu pretpristupnog programa IPARD. Također, pročelnik Majdak predstavio je iskustva u programiranju i provedbi mjere LEADER, mjere za uravnotežen lokalni razvoj u sklopu izrade i provedbe lokalnih strategija razvoja i funkcioniranja lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova).

Hrvatska provela najveći broj pretpristupnih ruralnih mjera

Republika Hrvatska je u okviru statusa kandidata za članstvo u EU u razdoblju 2006.-2013. provodila SAPARD i IPARD program te u okviru IPARD programa uspješno akreditirala i provodila ukupno šest mjera, što je brojčano najveći broj pretpristupnih ruralnih mjera za neku zemlju kandidata za članstvo u EU. Također, neke od mjera su, sukladno zahtjevnoj EU proceduri, akreditirane i provođene jedino u okviru IPARD programa za RH. U isto vrijeme, stvoren je učinkovit institucionalni okvir (Agencija za plaćanja, Upravna direkcija, Nacionalni fond i dr.) za buduću provedbu EU fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj u Republici Hrvatskoj. Sve ove stvorene vrijednosti u proteklom razdoblju kvalitetan su temelj za uspješnu regionalnu suradnju i prijenos znanja i iskustava na području ruralnog razvoja sa zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Podsjetimo, Republika Hrvatska u 2014. godini, iščekujući dovršetak i odobrenje Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. i početak provedbe mjera unutar ovog programa, nastavlja provedbu IPARD programa u okviru mjera 101 i 103 (najavljeni natječaji u ožujku/travnju), nakon što je Europska komisija Prijelaznom Uredbom omogućila našoj zemlji kontinuitet korištenja EU sredstava kroz IPARD program.


Tagovi

IPARD Virovitičko-podravska Tugomir Majdak IPARD SAPARD Crna Gora Kolašin Darko Konjević Boban Ilić Gerard Kiely Dick van Dijk LEADER Ruralni razvoj


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?