Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita okoliša
  • 06.06.2022. 16:30

Greenlider 2022: Mariju Romuliću i Čudesnoj šumi nacionalna nagrada za okoliš

Volite i promatrajte prirodu, učite od prirode i živite u skladu s prirodom, poručio je poznati hrvatski fotograf koji je tijekom pandemije započeo s radom na svom biodinamičkom imanju.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 172
  • 42
  • 0

Nacionalne nagrade za okoliš 2022.-Green Prix dodijeljene su na Greencajt festivalu, a uručio ih je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Podsjetio je da se ta nagrada dodjeljuje u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja koji se ove godine slavio na poseban način i to konferencijom u Stockholmu, 50 godina nakon prve konferencije o zaštiti okoliša.

Jedinstvena je poruka, dodao je, da idućih 10 godina trebaju biti godine akcije u rješavanju trostruke planetarne krize - klime, bioraznolikosti i onečišćenja, odnosno postizanja ciljeva održivog razvoja. 

Green Prix dodijeljene su u šest kategorija

Green Prix za zelenu kampanju 2022. godine osvojila je Hanza media s projektom "Smanji račune, upali Sunce!“, a za najbolju zelenu inovaciju izabran je Ecolant - Ekološki lampion napravljen od negorivog papira, tvrtke Primax.

Nagrada u kategoriji lokalne i regionalne samouprave kao pokretači zelenih promjena pripala je Gradu Varaždinu za projekt "Mapa solarnog potencijala“, dok je u kategoriji obrazovanje za klimatsku budućnost nagradu osvojila Srednja škola "Ivo Padovan“ Blato, za projekt Praksom do izvrsnosti, obnovljivi izvori energije - instalacija fotonaponske elektrane 10kwh na školu. 

Pobjednik koji se najuspješnije iskazao u dekarbonizaciji zajednice je Valamar Riviera i E.ON Hrvatska.

Po odluci opće javnosti nagradu za Greenlidera 2022. godine osvojio je Mario Romulić, hrvatski "wild life“ fotograf koji je tijekom pandemije započeo s radom na svom biodinamičkom imanju OPG Čudesna šuma gdje organizira radionice, izrađuje i uzgaja "Šume hrane“ u kojima se imitiraju prirodni bio-sustavi mlade šume spajajući koncept voćnjaka i vrta.

OPG Čudesna šuma: Koriste biodinamičke pripravke - jedan je od rogova i balege krave

"Volite i promatrajte prirodu, učite od prirode i živite u skladu s prirodom", poručio je Romulić.

Nacionalne nagrade za okoliš dodjeljuje resorno ministarstvo u partnerstvu s Greencajt festivalom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK). 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Greenlider Mario Romulić OPG Čudesna šuma Green Prix Nacionalna nagrada za okoliš

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer