Trodnevna manifestacija je okupila vrhunske kuhare, a posjetitelji su osim u dobroj hrani uživali u zabavi, muzici, likovnoj umjetnosti.
Završeno je četvrto izdanje Street Food Festa koji se održavao od 21. do 23. jula u Širokom Brijegu, izvještava JabukaTV. Jedinstvena manifestacija je i ovaj put privukla brojne posjetitelje i ponudila nove sadržaje.
U takmičarskom dijelu je učestvovalo 12 izlagača koji su se međusobno ocjenjivali. Dobitnicima je nagrade uručio legendarni chef Stevo Karapandža. Apsolutni pobjednik je širokobriješki chef Matej Sušak Profa koji je osvojio nagradu Chef’s choice i prvu nagradu publike. On je tokom tri dana festivala posjetitelje i učesnike oduševio azijskim jelima. Posebno su bili oduševljeni korejskim sendvičem koji se sastoji od piletine aromatizirane i karamelizirane u korejskom umaku s coleslaw salatom u pivskom pecivu. To je bilo najprodavanije jelo.
Sušak ističe da učestvuje najviše zbog ekipe i druženja, a da nije očekivao nagrade.
"Definitivno je ovo najbolji street food festival u regiji, od organizacije do izlagača. Bio sam na nekoliko festivala, ali ovaj u Širokom Brijegu je stvarno vrh vrhova."
Reshetka Internation – Đurina hiža iz Varaždinskih toplica je dobila drugu nagradu publike. Ove godine su imali burger Harambaša koji su kreirali posebno za Street Food Fest, a koji je nadahnut Hercegovinom. Osim janjetine sadržavao je i govedinu, a za jedinstven okus su zadužene lučenica i livanjska gauda.
Treća nagrada pripala je Junk by chef Severin. Predstavili su se jelom sa zanimljivim nazivom je "Štala", a pripremio ga je chef Severin Terzić. Teleća plećka je pečena 12 sati sa korjenastim povrćem. Plećka se prethodno marinirala sa soli, paprom i dimljenom paprikom.
Glazbeni dio večeri otvorilo je rock sastav The Splitters, nastupila je Opća opasnost, a manifestacija je završena koncertom Silentea. U sklopu treće večeri Festivala posjetitelji su mogli pogledati i izložbu radova s likovne kolonije Galerije Vrba.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica