Pretraga tekstova
Istoga dana ubrane masline preradit će se u uljari u Postirima, a svaki natjecatelj za uspomenu će dobiti bocu ulja s utisnutim simbolom prvenstva, i to od maslina koje su sami ubrali!
U Postirima na otoku Braču (Hrvatska) održat će se Prvo svjetsko prvenstvo u branju maslina na kojem će sudjelovati devet reprezentaciju od po četiri berača. Prvenstvo će se održati od 19. do 22. oktobra 2017. godine. Prijavili su se maslinari iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Grčke, Nizozemske, BiH, Novog Zelanda i Hrvatske koji će se okušati u ručnom skidanju maslina te u kategoriji s grabljicama.
Istoga dana ubrane masline preradit će se u uljari u Postirima, a svaki natjecatelj za uspomenu će dobiti bocu ulja s utisnutim simbolom prvenstva, i to od maslina koje su sami ubrali!
Uz natjecanje u branju, organizirat će se edukativne radionice, predavanja i degustacije. Upriličit će se posjet etno eko selu Dol i kušanje njihove torte hrapoćuše, koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro, potom izlet u Pučišća i posjet njihovoj Klesarskoj školi te posjet Škripu i Muzeju uja.
Foto: siculodoc/bigstockphoto.com
Autorica
Više [+]
Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.