Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro Arca
  • 02.05.2014. 16:30

Agroinovacije, nove tehnologije i mehanizacija

Hrvatska možda ne može proizvoditi svemirske stanice, ali može proizvoditi hranu!

  • 357
  • 51
  • 0

Više od 400 agroinovacija, novih proizvoda, ideja i tehnologija u poljoprivredi bit će prezentirano na ovogodišnjem sedmom po redu, Međunarodnom sajmu Agro Arca koji će se održati od 09. do 11. svibnja u Biogradu na Moru. Na sajmu se očekuju inovatori iz Hrvatske i deset zemalja svijeta, zemlja partner sajma je Iran, glavni organizatori su Udruga inovatora Hrvatske, Grad Biograda na Moru i Hrvatska zajednica tehničke kulture, pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, dok je portal Agroklub jedan od medijskih pokrovitelja. Organizatori očekuju kako će i drugo po redu biogradsko izdanje sajma, ponoviti prošlogodišnji uspjeh. Lani je 30 posto nagrađenih novih ideja doživjelo svoju komercijalizaciju.

Vojislav Raušević

Uz to će se ove godine napraviti i iskorak prema ideji da se sudionicima sajma otvori bliskoistočno tržište, kako je rečeno na predstavljanju sajma održanom u prostorijama tvrtke Telluris – Medin d.o.o. u Murvici. Uspješni primjeri s prošlogodišnje Agro Arce dolaze iz Istre i Zagreba. Istarski sa svojim inovacijom za izradu čevapa i keksa i zagrebački inovator s mobilnom destilerijom ljekovitog bilja, uspješno su plasirali svoje proizvode na strana tržišta.

"Problem je najčešće u glavama ljudi"

"Bez implementacija inovacija u poljoprivredi, Hrvatska ne može biti konkurentna na globalnom tržištu. U Hrvatskoj postoji veliki potencijal znanja i sposobnosti. Taj potencijal se naprosto mora promovirati te približiti hrvatskoj međunarodnoj i poslovnoj javnosti. Problem nisu često ni novci. Problem je najčešće u glavama ljudi. U posljednjih sedam godina neki naši inovatori u području komposta napravili sjajan posao, ali ne u Hrvatskoj nego vani. Ako to kupuje Njemačka, Francuska, a ne kupuje Hrvatska onda je problem u našim glavama. Moramo promijeniti svijest o prihvaćanju vlastitih znanja i pameti", rekao je glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević.

Agro Arca će i ove godine okupiti različite profile inovatora i proizvođača iz poljoprivrede i prehrambene industrije. Pored prodajno-izložbenog dijela sajma, organizirat će se i stručna predavanja i radionice. Trima izlagačima na sajmu će biti dodijeljen certifikat halal kvalitete, čime će im biti otvoren put ka bliskoistočnom tržištu. Predsjednik ocjenjivačkog suda Agro Arce Petar Čovo rekao je kako će ocjenjivači inovacije ocjenjivati u pet kriterija – kreativnost, komercijalna vrijednost, tehnološka razina, ekološka – zdravstvena – sigurnosna razina i subjektivni dojam ocjenjivača.

Javni sektor mora pomoći u stvaranju poticajnog okruženja

"Hrvatska možda ne može proizvoditi svemirske stanice, ali može proizvoditi hranu. Ima li itko pravo turistu koji dođe ovdje spremati nacionalna jela od uvoznih sastojaka", rekao je Čovo. Pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić naveo je kako javni sektor mora pomoći u stvaranju poticajnog okruženja za ljude koji se bave inovacijama. U tom smislu, Zadarska županija razvija Centar kompetencija za preradu ribe i voća kako bi povezala javni, znanstveni i gospodarski sektor. U sklopu jučerašnjeg predstavljanja sajma održan je i Okrugli stol pod nazivom „Budućnost ekološke i integrirane poljoprivrede u Zadarskoj županiji."


Tagovi

Agro Arca Komercijalizacija Inovacije Tehnologije u poljoprivredi Svijest o vlastitom znanju Stručna predavanja Certifikat halal Bliskoistočno tržište Prodajno-izložbeni karakter Petar Čovo Vojislav Raušević Danijel Segarić Nacionalna jela


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!