Čeka vas takmičenje u kuvanju i nizanju, izložba i prodaja bamije kao i etno i eko proizvoda
Festival zdravog i ukusnog povrća, Bamija fest, u organizaciji Voćanog kluba Brčko održat će se 9. avgusta 2024.. Već četvrto izdanje sad već tradicionalne manifestacije smjestit će se na Trgu mladih, u samom centru Brčkog, a započinje u 19 sati i traje do ponoći.
Svečano otvaranje predviđeno je za 20 sati. Takmičenje u kuvanju bamije započinje u 19 i traje do 20.30 kada počinje takmičenje u nizanju ovoga povrća. U 21 sat je proglašenje pobjednika, uručenje priznanja i nagrada.
Za ve ovo vrijeme trajat će izložba i prodaja bamije, etno i eko proizvoda.
Prijave za takmičenje i izlagače traju do petka, 2. avgusta.
Nedavno je proizvođače bamije sa ovog područja primio gradonačelnik Brčko distrikta BiH, Zijad Nišić koji je istaknu važnost lokalne proizvodnje za ekonomski razvoj ovoga grada.
"Radi se o vrlo zahtjevnoj proizvodnji koja pronalazi svoja tržišta individualno, s obzirom da nema sistemskog rješenja za ovaj proizvod, a koji može biti u funkciji razvoja Distrikta", kazao je gradonačelnik.
Naglasio je da se ovo povrće često koristi u kuhinji zbog svojih nutritivnih vrijednosti i zdravstvenih koristi.
"Ići ćemo u pravcu da motiviramo sve one koji imaju ugostiteljske objekte da u svojim menijima uvedu bamiju kao dio agroturističke ponude", istakao je Nišić koji je tom prilikom najavio i realizaciju novog projekta.
Kako kaže, zaslugom "Voćnog kluba" Brčko koji je promovirao bamiju, institut iz Barija posredstvom Vlade Italije donirao je 80.000 eura da se napravi pokretni objekat gdje će biti prezentovana ekološka ishrana. "Ugovor će biti potpisan za mjesec dana, a rok realizacije je šest mjeseci", pojasnio je.
Koordinator "Voćnog kluba" Savo Lukić, naglasio je da se ova biljka na području Brčkog uzgaja na poseban način jer imaju svoje sjeme i tehniku uzgoja koja je prepoznata ne samo u Distriktu nego i u regionu. Otkrio je i da će krajem oktobra ove godine brčanska bamija dobiti i zaštitu geografskog porijekla na nacionalnom nivou te biti prepoznata i u svijetu.
Uzgajivač iz Palanke Ševko Karamović istakao je da je proces uzgoja ove biljke težak i zahtjevan, budući da se, od sadnje do berbe ploda sve obavlja ručno, ali i naglasio da je tržište veoma zainteresovano za njezin otkup. Lako je plasiraju jer, ističe, ulažu u kvalitet i proces proizvodnje.
"Ona je poznata kao izrazito ljekovita biljka koja se osim u ishrani koristi i za proizvodnju kozmetike namijenjene za njegu kože", rekao je Karamović te dodao da količina zavisi od vremenskih uslova budući da se ova biljka uzgaja na otvorenom.
Tagovi
Autorica