Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski posavac
  • 29.03.2021. 13:25
  • Sisačko-moslavačka, Topolovac

23 pastuha hrvatskog posavca ocijenjena klasom A

Riječ je o izvornoj i zaštićenoj hrvatskoj pasmini konja, a završnom odabiru pastuha prisustvovalo je 43 grla

Foto: Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac
  • 880
  • 114
  • 0

Održan je odabir pastuha hrvatskog posavca u Topolovcu kraj Siska, obavijestili su iz Središnjeg saveza uzgajivača konja ove autohtone pasmine.

Kako su pojasnili, u subotu je održan prvi odabir kojem je prisustvovalo tridesetak mladih pastuha do pete godine starosti. 

"A" klasom ocijenjeno je 13 grla, a najviše bodova osvojili su X-4 Vihor 239 vlasnika Tome Turčića,  X-4 Cezar 460 vlasnika VGB Pucović i XVIII-3 Miško 36 čiji je vlasnik Tomislav Dvorenković. 

"Privremeno odabrani s navršenih pet godina starosti moraju se ponovno predvesti pred Povjerenstvom za drugi trajni odabir“, pojašnjava predsjednik Središnjeg saveza Juraj Čiček.

Taj potrebni, drugi odabir održan je dan kasnije, 21. ožujka, a prisustvovalo je 43 pastuha od kojih je 23 ocijenjeno klasom "A", tj. dobilo trajnu licencu za pripust na neograničen broj kobila. 

S najviše bodova tako su bila grla X-4 Patrik 239 i XI-4 Zaid 648 vlasnika Miroslava Carena, X-4 Vihor Đure Čudića, XI-4 German 40 Josipa Runjavca i XXVI-3 Cezar 594  Zdavka Belajca.

Pregled i ocjenu provelo je Povjerenstvo za odabir s voditeljem uzgojnog programa hrvatskog posavca prof. dr. sc. Antom Ivankovićem, a sve u skladu s epidemiološkim mjerama.

Inače, hrvatski posavac izvorna je i zaštićena domaća pasmina konja, a odabir je organiziran u skladu s uzgojnim programom čiji je primarni cilj očuvanje postojeće genetske raznolikosti i prepoznatljivosti pasmine.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Hrvatski posavac Pastuh Natjecanje Izvorna pasmina Zaštićena pasmina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]