Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gatronomija
  • 19.07.2020. 13:30
  • Trebinje

Domaća hrana i vina važan dio turističke ponude Trebinja

Razni sirevi, vino, med, cicvara, priganice... Spisak domaćih specijaliteta koji su nezaobilazan dio gastro ponude Trebinja je dug. Oni čine važan adut na koji ozbiljno računa turizam na jugu Republike Srpske.

Foto: Marija Manojlović
  • 223
  • 46
  • 0

Pored živopisne prirode, kulturno-istorijskih znamenitosti, dobro vino i lokalni specijaliteti, razlog su zašto turisti dolaze u Trebinje, ali i razlog zašto mu se vraćaju i iz njega nose pozitivne utiske. Svjesni su toga i u lokalnoj turističkoj organizaciji zato preduzimaju aktivnostu u cilju promocije gastonomske ponude. U njihovoj organizaciji lokalni kuvari, zajedno sa kuvarima iz Serijala "Kuhinjica" na gradskom trgu spremali su lokalne specijalitete. 

"Generalno eno-gastro ponuda gradu Trebinju mnogo znači, zato i stavljamo akcenat na tu vrstu ponude. Svi turisti koji dođu u naš grad trebaju nešto i probati od lokalnih specijaliteta. I upravo taj utisak dobre hrane, dobrih vina, nose sa sobom, pored onoga što ovdje mogu vidjeti", kaže Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje.

Vinski podrumi su tako nezaobilazne destinacije za strane turiste, a kroz etno turizam gostima se nudi mogućnost da osjete duh lokalnog života i ukus domaće hrane. 

Domaći proizvodi da budu zastupljeniji u restoranima i kod lokalnih prodavaca

Na promociji i zaštiti autohtonih proizvoda iz ovoga kraja ozbiljno rade u Slow food Convivium-u Trebinje, Hercegovina. Gordana Radovanović iz ove organizacije ističe da Trebinje itekako ima šta da ponudi - od meda, sira i kajmaka iz mijeha do graha poljaka i starih sorti vina i povrća.

csd
Spremanje lokalnih specijaliteta na gradskom trgu

"Ono što bismo voljeli da vidimo jeste da ukupna turistička, privredna i gastonomska  zajednica zacrta cilj da ovi proizvodi budu brendirani, s jedne strane, i dobro valorizovani,  s druge strane, što znači zastupljni i u restoranima i kod lokalnih prodavaca kao street food. Naš prijesnac sa domačim kravljim sirom škripavcem je počeo da ulazi u naše pekare. Sada nekolike pekare nude prijesanac. Ako može pica da se nudi kao street food zašto ne bismo nudili prijesnac ili priganice, i u slatkoj varijanti, sa našm medom, i slanoj sa kajmakom i sirom", istaknula je.

Ističe da postoje puno mogućnosti, a šansu vidi u saradnji sa vrsnim šefovima kuhinja i restoranima gdje bi kavalitetni domaći sastojci u kombinacijama modernog i tradicionalnog itekako došli do izražaja.

"Ipak jako mali broj restorana, za sada, to radi", kaže Radovanović.

U kotliću se danas našao i grah poljak, autohtoni grah iz ovog kraja koji je bio pred nestajanjem.

cd
U kotliću se danas našao i grah poljak

"Spremamo grah poljak, autohtoni grah sa područja Hercegovine, preciznije iz Petrovog polja. Karakterističan je po svojoj nutritivnoj vrijednosti. Analize rađene 2010. godine govore o tome da  njegov sastav čine proteine sa 27 odsto, tu su i razni vitamini koji mu daju specifičnost.  Za svako jelo, pa i i grah poljak, ključni sastojak je ljubav prema spremanju hrane, to je nešto što mu daje poseban ukus", kaže Ilija Runjevac iz Slow food Convivium-a Trebinje, Hercegovina, koji se danas našao u ulozi kuvara.

Pored graha poljaka, pravio se i prijesnac, sarma u raštanu, priganice, cicvara... Upravo je cicvara sa medom ostavila najjači utisak na Aleksandra Ristića, kuvara "Kuhinjice".

"Sviđa mi se mediteranska klima i zadovoljstvo mi je da sam upoznao i ovdašnje sireve, vina, ali i mnoge druge hercegovačke proizvode", kazao je.

Organizatori ovog kulinarskog događaja su Turistička organizacija Trebinje i Grad Trebinje.


Tagovi

Eno-gastro turizam Trebinje Grah poljak Turistička organizacija Trebinje Slow Food Convivium Trebinje Hercegovina Hercegovačka hrana i vino


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97