Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beogradski sajam
  • 06.04.2016. 19:00

Beoplantfair - bašta u srcu grada!

Međunarodni sajam hortikulture - Beoplantfair, "bašta u srcu grada", po mnogo čemu je najšarmantnija, najcvetnija, najmirisnija i najšarenija manifestacija Beogradskog sajma. Saznajte što vas sve očekuje ove godine.

  • 208
  • 6
  • 0

Međunarodni sajam hortikulture - Beoplantfair, "bašta u srcu grada", po mnogo čemu je najšarmantnija, najcvetnija, najmirisnija i najšarenija manifestacija Beogradskog sajma.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Beoplantfair se ove godine održava 21. put, od četvrtka, 7. aprila do nedelje, 10. aprila u halama 3 i 3a. Već po tradiciji, Sajam hortikulture obogaćen je velikim tematskim izložbama - 19. Izložbom lekovitog bilja i preparata od meda "Darovi prirode" i 4. Izložbom baštenskih i parkovskih mašina Motoplantexpo.

Pod svodovima i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma okupiće se više od 100 izlagača i drugih učesnika iz zemlje i inostranstva - pojedinaca, udruženja, zemljoradničkih zadruga, privrednih organizacija, čak i multinacionalnih kompanija - i to iz najrazličitijih oblasti hortikulture - uzgajanja cveća i cvetnog materijala, proizvodnje sadnica i semenskog materijala, voćarstva, vinogradarstva, pčelarstva, gajenja lekovitog bilja, uzgoja i održavanje zelenih površina, pejzažne arhitekture.

Osim cveća, u fokusu zdrav život i čista prirodna okolina

Iako je za posetioce, i najčešće ne bez razloga, prva asocijacija u vezi sa ovim sajmom - cveće, oni koji sa velikom posvećenošću ovaj sajam organizuju nude mnogo više od toga - zdrav život i čistu prirodnu okolinu.

Brojne su robne grupe u kojima se ekonomska i edukativna misija ovog sajma pokazuje u punom sjaju: od meda i preparata od meda, čajeva i melema, lekovitog i aromatičnog bilja, gljiva i šumskih plodova te fitokozmetičkih i fitofarmakoloških preparata pa do mehanizacije, opreme i pribora za uređenje parkovskih i drugih javnih zelenih površina i zdrave životne sredine uopšte; od sadnog materijala i semenske robe, dekorativnih biljaka, proizvodnje i prerade voća i povrća ili dizajniranja enterijera pa do zalivnih sistema, opreme za navodnjavanje i pribora za zalivanje, plastenika, mehanizacije, opreme i pribora za hortikulturu, sredstava za prihranu i zaštitu bilja, posuda za sadnju i dekoraciju biljaka, stručne literature itd.

Stručni i prateći program

Već po tradiciji, sajam prati i bogat stručni i prateći program, sinteza stručnog, edukativnog, takmičarskog i humanitarnog, tako da posetioci Sajma različitih poslovnih profila i ličnih afiniteta mogu da se upoznaju sa novim trendovima i brendovima u hortikulturi, pejzažnoj arhitekturi, proizvodnji i primeni lekovitog i aromatičnog bilja, novim tehnologijama u gajenju bilja, da saznaju više o značaju i lekovitim dejstvima preparata od meda, ali i o sistemskim problemima u ovoj oblasti - od normativnih rešenja ili upravljanja u urbanim zelenim prostorima pa do "zelenog bontona" i sl.

Program podrazumeva i izložbe, predavanja i prezentacije iz raznih oblasti hortikulture, i to uz najeminentnije domaće i strane predavače i prezentere, a neće nedostajati ni takmičenja i nagrade. Sve to nezamislivo je bez dragocene saradnje sa profesionalnim i strukovnim udruženjima i organizacijama.

Tematski novitet - organska hrana

Ovogodišnji tematski novitet Sajma hortikulture je izlagačko-edukativni segment posvećen organskoj hrani - tehnologijama, perspektivama i prednostima ekološki zdravog i održivog uzgoja biljaka namenjenih za ljudsku ishranu. Na sebi svojstven način, uvek originalan i uvek sa humanim ciljem, program će - u formi interaktivne radionice za aranžiranje cveća - obogatiti Međunarodni klub žena (IWC), poznatiji pod popularnim nazivom "žene ambasadora". Biće predstavljena izložba pobedničkih studentskih radova sa konkursa Međunarodne federacije pejzažnih arhitekata (IFLA) i retrospektiva nagrađenih radova Salona pejzažne arhitekture 2005-2015.

Oni koji u vezi sa biljkama, mirisima i šarenilom, pored lepote osećaju i zdravstvene tegobe, a nije ih mali broj, imaće priliku da se u okviru stručnog programa upoznaju - sa alergenima. Alergenim biljkama posvećena je i tematska izložba Prirodnjačkog muzeja. Pažnju posetilaca svakako će privući i prodajna izložba predmeta od reciklažnog materijala. Posebna zanimljivost pratećeg programa Sajma hortikulture već tradicionalno je takmičenje učenika srednjih poljoprivrednih škola iz Srbije u izradi cvetnih aranžmana.

Ekskluzivni pokrovitelj takmičenja ove godine je Fondacija "Dragica Nikolić". Priznanja najuspešnijima u izradi cvetnih aranžmana, čija je tema "U susret Uskrsu", svečano će uručiti upravo Dragica Nikolić, predsednica UO Fondacije. Svečanost se održava u petak, 8. aprila 2016. godine, u 14 časova, na galeriji hale 3, a tri najuspešnija takmičarska tima od Fondacije će dobiti po kompjuter. Za učesnike sajma predviđene su i nagrade stručnog žirija za raznovrsnost, kvalitet i prezentaciju prikazanih sadržaja.

Počasni promoter - Milica Đukić

Počasni promoter Sajma hortikulture je, Milica Đukić, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i hortikulture. Njen talenat i ljubav prema prirodi i japanskoj ikebani uočili su još profesori u srednjoj školi pa kasnije i na fakultetu. O Milicinim kvalitetima, predanosti i uspehu govore mnoge diplome iz srednje škole, a kasnije i diplomski rad posvećen upravo ikebani. Zbog toga ne čudi što, iako je još uvek u dvadesetim godinama, ima već deceniju i po cvetnog iskustva.

Njeni aranžmani imaju spoj tradicionalnog i modernog, dovoljno za koautorstvo u brendu Mokoša, koji pokriva gotovo sve oblasti ove vrste aranžiranja i dekoracije - od bidermajera, korsaža ili venaca za vrata do enterijera, terasa i drugih prostora. (Mokoša je, inače, staroslavenska boginja, zaštitnica žena i ženskih poslova.) Milica je osvojila prvo mesto za biodekoraciju na Međunarodnom sajmu cveća 2004. godine, a 2005. godine prvo mesto iz aranžiranja cveća na Devetom republičkom takmičenju, te prvo mesto u aranžiranju u Skupštini grada Beograda. Vlasnica je i brojnih drugih zahvalnica i priznanja.

Radno vreme sajma je od 10 do 19 časova. Pojedinačne ulaznice koštaju 200 dinara, grupne su 100 dinara (za grupe veće od 20 ljudi i za organizovane grupe đaka i studenata), a parking se plaća 50 dinara po satu.


Tagovi

Beoplantfair Bašta u srcu grada Sajam hortikulture Cveće Aromatično bilje Med Čajevi Organska hrana Dragica Nikolić Milica Đukić Pejzažna arhitektura

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D