Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespovratna sredstva
  • 24.03.2022. 12:35

Za pomoć ribarima planiran iznos od 75 milijuna kuna

Cilj je ublažiti gospodarske i socijalne negativne učinke na taj sektor te mu financijski pomoći. Prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede

Foto: Bigstock/Banet
  • 1.620
  • 49
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede planira provedbu mjere pomoći u obliku državne potpore putem bespovratnih sredstava za ribare, uzgajivače u akvakulturi i prerađivače proizvoda ribarstva i akvakulture za čiju je provedbu planirano ukupno 75 milijuna kuna. 

Kako navode u priopćenju, cilj je ublažiti gospodarske i socijalne negativne učinke na taj sektor te mu financijski pomoći. "Prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta", ističu.

Zahtjev za odobrenje iste upućen je na notifikaciju u Europsku komisiju u veljači ove godine, poručili su iz Ministarstva.

Ostale mjere pomoći

Dodatno, na raspolaganju je mjera državne potpore male vrijednosti u ribarstvu korisnicima koji obavljaju gospodarski ribolov na moru, uzgoj školjkaša, toplovodni i hladnovodni uzgoj slatkovodnih vrsta riba te preradu proizvoda ribarstva, a omogućena je dodjela višeg iznosa potpore ribarima koji su trenutno najviše pogođeni u sektoru ribarstva.

Uz navedeno, ribari koji obavljaju ribolov mrežama stajaćicama ili pridnenim povlačnim mrežama – koćama i spadaju u kategoriju mikro, malih i srednjih poduzeća, mogu ostvariti i potporu koja podrazumijeva bespovratna sredstva u obliku kompenzacije u okviru mjere Zaštita i obnova morske bioraznolikosti i morskih ekosustava i režima naknade u okviru održivih ribolovnih aktivnosti.

Očekuju se dodatna sredstva

Nadalje, moguća je naknada subjektima u sektoru ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove u slučaju izvanrednih događaja koji uzrokuju znatan poremećaj tržišta. U tom pogledu, na razini Vijeća Europske unije pokrenuta je inicijativa određenih država članica, u kojoj je sudjelovala i Republika Hrvatska, a kako bi se potaknulo donošenje takve odluke i time omogućila potpora iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uputila je i izravno povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu poziv na iznalaženje svih raspoloživih mehanizama pomoći sektoru te se očekuju i dodatne mjere potpore sektoru ribarstva, u okviru mogućnosti koje će biti dane na razini Europske unije s ciljem odgovora na ovu situaciju, zaključuju iz Ministarstva. 


Tagovi

Ribarstvo Potpora Bespovratna sredstva Ministarstvo poljoprivrede Notifikacija Europska komisija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.