Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održavanje ribnjaka
  • 29.05.2022. 09:00
  • Požeško-slavonska, Turnić

Vapnjenje ribnjaka - zašto i kako?

Na ribnjaku u Turniću obavljeno je prvo ovogodišnje vapnjenje, a ekipa Poljoprivredne televizije otkrila je zašto je ono bitno i kako se provodi

Foto: Poljoprivredna TV
  • 2.910
  • 95
  • 0

Proljeće je donijelo radove i u svijetu ribolova. Na ribnjaku u Turniću obavljeno je prvo ovogodišnje vapnjenje, a ekipa Poljoprivredne televizije otkrila je zašto je ono bitno i kako se provodi.

"Vapno odnosno kreč se dodaje radi dezinfekcije ribljeg, ali i biljnog te životinjskog fonda u jezeru", kazao je predsjednik športske ribolovne udruge "Ulovi i pusti Požega", Robert Beble.

Naglasio je da ubija parazite i čuva ribu od većine bolesti, smanjuje se kiselost vode, a ona iz smeđe boje postaje zelenkasta, "Dobra osobina mu je da rastvara izmet ptica i riba te tako stvara biološku hranu za živi svijet u jezeru", dodao je.

Kako kaže, u ovom, prvom vapnjenju bacaju manju dozu kreča u vodu i to ručno. "Prvo ga razmutimo u vodi, što je vrlo bitno napraviti prije bacanja", otkrio je.

Djeluje u vodi od dva do tri tjedna. Nakon toga treba pričekati još toliko i onda se dodaje veća, sezonska količina vapna u jezero, što je za površinu ovog ribnjaka pripisano na oko 800 kilograma. "To bacamo iz čamca i raširimo po cijelom jezeru, Nakon toga svaki mjesec bacamo od 100 do 150 kilograma", napominje.

Vapno je važno u održavanju ribnjaka, no bitno ga je oprezno dodavati kako ne bi došlo do kontra efekta. "Oprezno s njim, ako ne znate kako i koje količine dodati potražite pomoć od stručnih osoba", zaključio je Beble.  

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Vapnjenje Ribnjaci Kreč Dezinfekcija


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner