Pretraga tekstova
Gubitak poljoprivrednog zemljišta samo je jedan od ekoloških problema s kojima se suočava Egipat kojega su Ujedinjeni narodi službeno prozvali "zemljom bez vode".
Oko 30 kilometara udaljena od Kaira, među stabilima maslina, nailazi se osam hektara akvaponske farme u kojoj 45-godišnji Faris Farrag uzgaja i ribu i povrće.
Gubitak poljoprivrednog zemljišta samo je jedan od ekoloških problema s kojima se suočava Egipat kojega su Ujedinjeni narodi službeno prozvali "zemljom bez vode". Istovremeno, stanovništvo te zemlje i dalje raste za oko dva milijuna godišnje. Kako se ta zemlja približava onome što neki nazivaju "vodenom krizom", Farris je predstavlja novu generaciju poduzetnika koji pokazuje da se može i mora drugačije.
Bivši gradski bankar s američkim obrazovanjem proizvodi datulje i masline, ali njegov glavni prihod dolazi od salate, organskog bilja i ogromnih količina svježe filetirane ribe, navodi independent.
Njegov biznis, Bustan, što znači "voćnjak" na arapskom jeziku, prva je najveća akvaponska farma u Egiptu. Radi se o sustavu u kojem se riba uzgaja u spremnicima. U blizini su posađene i biljke koje pročišćavaju vodu, a voda ujedno služi kao đubrivo za biljke.
"Hranite ribu, a ribe hrane biljke", kaže Farrag, objašnjavajući da za razliku od većine egipatskih farmi, oni minimalno dodaju hranjivih tvari.
Budući da se gotovo sva voda reciklira, cijelo poljoprivredno gospodarstvo godišnje troši oko 1500 m3 vode što je manje od količine koju koristi jedan britanski državljanin godišnje. Jedino što je bilo potrebno napraviti je napuniti sustav pomoću podzemnih voda i sada je Bustan je u stanju proizvesti 30-35 tona ribe Nile Tilapia i oko 80 tona povrća, sve usred goruće pustinje Sahare.
Foto: Facebook/Bustan Aquaponics
Tagovi
Akvaponika Bustan Egipat Ujedinjeni narodi
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Nije baš "od igle do lokomotive", ali je od metle do traktora 🧹🚜 Mostarski sajam ponudio za svakog po nešto, traje do subote, 12. aprila, i prva dva dana vrvi od posjetilaca.