AgroKlub.ba

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ribarstvo » Plavoperajnu tunu tešku 210 kg platio 605.000 eura!

Plavoperajnu tunu tešku 210 kg platio 605.000 eura!

Prva tuna u 2017

Plavoperajnu tunu tešku 210 kg platio 605.000 eura!

Datum: 06.01.2017. 12:00

Kategorija:

Ribarstvo

Na tradicionalnoj novogodišnjoj dražbi u Tokiju, šestu godinu zaredom Kiyoshi Kimura izdvojio je pozamašan iznos za prvu plavoperajnu tunu ulovljenu u 2017..

Prva plavoperajna tuna ulovljena u 2017. prodana je za 605.000 eura! Naime, visoku cijenu, riba teška 210 kilograma, postigla je na tradicionalnoj novogodišnjoj aukciji na tržnici Tsukiji u Tokiju.

Kao i prethodnih pet godina ranije, najvišu je cijenu ponudio vlasnik lanca restorana Sushizanmai, Kiyoshi Kimura, piše telegraph. Inače, to nije najviša cijena postignuta za tu vrstu tune. Rekord iz 2013. iznosio je 1,26 milijuna eura. Platio ju je također Kimura, a sve kako cijenjena riba ne bi završila u nekom od restorana u Hong Kongu.

Uz tradicionalnu novogodišnju, na tržnici koju dnevno posjeti više od 40.000 osoba, odvijaju se i dnevne dražbe. Međutim, ovo bi mogla biti posljednja novogodišnja dražba na Tsukijiju, povijesnoj tržnici u središtu glavnog grada Japana jer bi trebala biti premještena dalje u zaljevu Tokija.

Ugrožena riblja vrsta

Prodana tuna je, kao i svake godine, ulovljena u vodama ispred grada Ome, u prefekturi Aomori. Inače, budućnost za plavoperajnu tunu i nije najsvijetlija. Kako navode, globalni apetit za sušijem doveo je broj te vrste tune na opasno nisku razinu. Znanstvenici su otkrili da je zbog izlova i njezina veličina smanjena za 2,6%.

"Izlovi se trostruko više plavoperajne tune nego li znanstvenici smatraju održivim", rekla je Amanda Nickson, direktorica odjela za zaštitu tune u organizaciji The Pew Charitable Trust. Iz tih su razloga zatražili uvođenje dvogodišnjeg moratorija na komercijalni ribolov plavoperajne tune.

Foto: youtube.com

Broj pregleda članka: 1224; Uspješnost članka: 131.2

Tagovi: Japan, Plavoperajna tuna, Tokio, Aukcija, Najskuplja riba

Ključne riječi članka: plavoperajnu, tunu, tesku, 210, kg, platio, 605, 000, eura, tržnici


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!