Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačka organizacija
  • 17.03.2015. 12:45

24 zadrugara i 30 brodova u prvoj ribarskoj PO!

Ribarska zadruga Omega 3 iz Kali na otoku Ugljanu postat će prva organizacija proizvođača ribara u Hrvatskoj!

  • 710
  • 66
  • 0

Ribarska zadruga Omega 3 iz Kali na otoku Ugljanu postat će prva organizacija proizvođača ribara u Hrvatskoj, najavljeno je to tijekom jučerašnjeg posjeta zadarskog župana Stipe Zrilića pogonima zadruge u poslovnoj zoni Šopot kod Benkovca. Prijelaz će se odvijati u sklopu projekta ECO SEA. Njegov nositelj je Veneto Regij u Italiji, a partneri na njemu iz Hrvatske su Zadarska županija i Primorsko-goranska županija, dok mu je vrijednost 3,75 milijuna eura.

Ciljevi organizacije proizvođača su promicanje održivih ribolovnih aktivnosti svojih članova, smanjenje ili izbjegavanje neželjenog ulova, uspostava slijedivosti proizvoda za tržište i davanje doprinosa uklanjanju nezakonitog, neprijavljenog i nereguliranog ribarstva. U EU posebnu pažnju poklanjaju zaštiti ribljeg fonda za koji se smatra da je ugrožen, pa ove organizacije imaju prednost u odnosu na druge oblike organiziranja tržišnih subjekata. Najbolje se to vidi iz očekivanja koji imaju u Omega 3 ribarskoj zadruzi u slučaju povlačenja bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Povratna stopa sredstava od 70 %

"Ovim projektom ribarska zadruga Omega 3 će dobiti obilježja organizacije proizvođača. Ako mi sada kao zadruga idemo u proširenje našeg pogona, možemo računati na povratnu stopu sredstava iz EU fondova od 50 %. Ako smo organizacija proizvođača, onda je ta stopa za 20 % viša. Kao organizacija proizvođača dugoročno ćemo staviti naglasak na kvalitetu koja nam daje veću cijenu. Mi bi manje lovili, a više naplaćivali. Mislim da je to budućnost ribarstva u manjim morima kao što je naše Jadransko", kaže upravitelj RZ Omega 3 Šime Kosor.

Ribarska zadruga Omega 3 iz Kali osnovana je 2008. godine. U njoj se nalazi 24 zadrugara s 30 ribarskih brodova. Ribarska zadruga je u zoni u Šopotu izgradila objekt za preradu i skladištenje ribe vrijedan 40 milijuna kuna, od čega su jedna četvrtina bila bespovratna sredstva i IPARD predpristupnog fonda. Upravo je zbog svoje uspješnosti izabrana za sudjelovanje u projektu.


Tagovi

Omega 3 Ribarska zadruga Stipe Zrilić ECO SEA Veneto Regij Italija Zadarska županija Bespovratna sredstva EU fondovi Zaštita ribljeg fonda Održivi ribolov IPARD Prerada ribe Skladištenje ribe Šime Kosor


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]