Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 24.06.2024. 16:00

Žetva pšenice krenula ranije nego ikada, cijena i dalje upitna

Semberski ratari zatražili su da otkupna cijena ne bude ispod 50 feninga po kilogramu, jer je sve ispod toga neprihvatljivo, rekli su poljoprivrednici za BHRT

Žetva pšenice krenula ranije nego ikada, cijena i dalje upitna
Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 115
  • 18
  • 0

Gotovo mjesec dana nego inače, krenula je žetva pšenice u Semberiji, najvećoj žitnici naše zemlje, gdje je ove godine zasijano 14,5 tisuća hektara ove kulture. Cijena je i dalje nepoznanica, ali usjev se površiti mora jer vremenski uvjeti to dozvoljavaju. 

"Cijena se ne zna, a i da se zna biće vjerovatno mala", rekao je poljoprivrednik Vojislav Lukić za BHRT. Dodao je kako je ove godine prinos dobar, prosjek od 500 do 700 kilograma. Prošle godine je sjetva bila skupa, ali je prosjek bio, kaže, 300 kilograma.

Semberski ratari zatražili su da otkupna cijena ne bude ispod 50 feninga po kilogramu, jer je sve ispod toga neprihvatljivo.

Žetva će biti završena kroz pet dana

Iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić rekao je:"Tražimo neku normalnu i pristojnu cijenu, naša cijena koštanja je 0,43 feninga, tražimo da zaradimo kao i svi ostali u lancu. Ne možemo vršiti pritisak na mlinsku industriju, nas interesuje država, ona nas podstiče, podsticaj nije isplaćen, a žetva će biti završena za pet dana u Semberiji".

Cijene žitarica ponovno u padu, ratari mudro čekaju

"Što se tiče prinosa, šest do sedam tona je prosjek koji se može očekivati. Što se tiče kvaliteta zrna, ona zavisi od nivoa primjenjene zaštite od bolesti", zaključio je agronom Dragan Zarić.


Tagovi

Žetva pšenice Semberija Otkupna cijena pšenice


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.