Pretraga tekstova
Sorte s visokim zahtjevom za vernalizaciju trebaju oko 50 dana hladnoće, dok sortama s manjim potrebama treba 40 dana
Mraz je izuzetno važan za ozime kulture. Ako ga nema, u biljci ne može započeti jedan specifičan proces. Kako piše Agrarheute, bez hladnoće nema prinosa, a na ovu jednostavnu formulu može se svesti proces vernalizacije - hladnog stimulansa koji ozime kulture, kao što su pšenica ili uljana repica, trebaju za rast.
Jarovizacija (ili općenito vernalizacija), je razvojni stadij u kome biljke, izložene utjecaju određene temperature, pretrpe promjene što im u kasnijim razdobljima života omogućuju prijelaz iz vegetativne u generativnu fazu razvoja.
Niske temperature i prelazak s kratkog na dugi dan, dva su faktora moraju djelovati zajedno, kako bi ozime kulture mogle dati prinos. Biljka tada prelazi iz vegetativnog u generativni rast, odnosno počinje se izduživati.
Između faze kotiledona (prvi listovi koji izbijaju iz zemlje kada se biljka razvije, op.a.) i trećeg lista, temperature oko nule moraju trajati duži period. Ako izostanu, biljka ne može započeti fazu klasanja.
Naime, u jesen, čim dani postanu kraći, biljka proizvodi spojeve koji usporavaju fazu klasanja i tako sprječava izduživanje prije zime te se štiti od izmrzavanja. Niske temperature tokom dužeg perioda uzrokuju razgradnju tih spojeva koji inhibiraju klijanje.
Kod ozime pšenice potrebne su temperature između 0 i 8 °C. Sorte s visokim zahtjevom za vernalizaciju trebaju oko 50 dana hladnoće, dok sortama s manjim potrebama treba 40 dana. Biljka prepoznaje kada može ponovo početi rasti.
Kada su ovi zahtjevi ispunjeni, pšenica počinje formirati klasove.
Početak faze klasanja ovisi o dva faktora: o sve dužem dnevnom svjetlu i o hladnijem periodu – vernalizaciji čiji intenzitet direktno utiče na prinos, kao i na to hoće li bočni izdanci proizvesti mnogo zrna ili ne.
Tokom blagih zima, pšenica kasnije započinje formiranje klasova, dok u slučajevima intenzivne vernalizacije to počinje ranije.
Sorte koje zahtijevaju više hladnoće imaju koristi od jakog mraza. One ne samo da ranije počinju formirati klasove, već razvijaju i više nivoa vretena. Tako bočni izdanci stvaraju više zrna po klasu. Ako zima ostane preblaga, ove sorte kasnije počinju formirati klasove.
Istovremeno, duži dani pokreću fazu izduživanja biljke. Bočni izdanci imaju manje nivoa vretena i postaju neproduktivni, posebno oni kasnije formirani. Oni su također osjetljiviji na sušu i vrućine.
Ako je rizik od blage zime previsok ili ako se ozime kulture prekasno posiju, vernalizacijski impuls može biti preslab. U tom slučaju postoje dvije opcije: čekati proljeće i sijati jaru pšenicu ili odabrati jaru sortu pogodnu za jesensku sjetvu koja ima male zahtjeve za razdobljem niskih temperatura i počinje se izduživati čak i nakon blage zime.
Tagovi
Ozime kulture Utjecaj mraza Značaj mraza Štete od mraza Mraz na pšenici Mraz na uljanoj repici
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 1 tjedan
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 1 tjedan
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi