Pretraga tekstova
Prije zaoravanja žetvene ostatke treba usitniti radi lakšeg i ravnomjernijeg unošenja u zemljište, a to se izvodi raznim tarupima ili adapterima koji se postavljaju na kombajne.
U procesu biljne proizvodnje, poslije skidanja pojedinih usjeva, pojavljuju se žetveni ostaci, a oni se sastoje od korijena i nadzemnih dijelova biljaka. Te žetvene ostatke poljoprivredni proizvođači koriste na svojim gazdinstvima ili ih zaoravaju. Na području Lijevče polja jedan dio poljoprivrednih proizvođača zbog viška tih žetvenih ostataka vrši spaljivanje istih, što je neshvatljivo i jako štetno po zemljište i naredne kulture.
Spaljivanjem tih ostataka potpuno se gubi organska materija i azot, uništava se korisna mikroflora i fauna zemljišta, zagađuje se okolina.
Najbolja opcija je zaoravanje žetvenih ostataka, ali ih prije treba usitniti radi lakšeg i ravnomjernijeg unošenja u zemljište, a to se izvodi raznim tarupima ili adapterima koji se postavljaju na kombajne.
Takvi usitnjeni biljni dijelovi prave poteškoće pri zaoravanju pa se na plugove postavljaju posebni dodaci koji olakšavaju zaoravanje. Za zaoravanje kukuruzovine koriste se plugovi visokog klirensa koji omogućavaju dobro izvođenje ove operacije bez mogućnosti zagušenja pluga pri radu.
Vrijeme zaoravanja zavisi od vremena žetve ili berbe ali takvi ostaci mogu ostati duže na njivi, gdje dolazi do omekšavanja mase što olakšava unošenje ostataka u zemljište. Ne preporučuje se zaoravanje biljnih ostataka u proljeće pred sjetvu jer otežava predsjetvenu pripremu i zagušenje sjetvenih aparata u procesu sjetve.
Količina biljnih ostataka zavisi od vrste biljaka, sorti i hibrida, vremenskih uslova, primjene adekvatne tehnologije u procesu proizvodnje i kod nas na području Lijevče polja kreću se orjentaciono 4 – 5 t/ha slame, 8- 10 t/ha kukuruzovine, 3- 4 t/ha sojinih ostataka i 4 -5 t/ha suncokretovih ostataka.
Dubina zaoravanja mora biti podešena prema količini mase koja se zaorava. Kukuruzovina se zaorava na dubinu 25 – 30 cm radi veće količine mase, a slama se zaorava na manju dubinu oko 20 cm zbog manje količine mase.
Ovako zaorani žetveni ostatci u biljnoj proizvodnji imaju niz prednosti, a one se ogledaju u sljedećem:
Svim poljoprivrednim proizvođačima preporučujem da obavezno zaoravaju žetvene ostatke, a nikako da ih pale, jer na taj način popravljaju plodnost, produktivnost zemljišta, a samim tim dobiju veće i kvalitetnije prinose.
Autor: Nenad Erceg, Savjetodavna Srpske
Izvori
Tagovi
Žetveni ostaci Zaoravanje Prednosti Usitnjavanje Spaljivanje
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)