Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vreme u Evropi
  • 27.03.2022. 07:30

Za 50 odsto manje padavina u većem delu Evrope

Dugoročna prognoza za naredne mesece (april, maj, i jun) ukazuje na vrlo verovatne toplije uslove nego inače i to u celoj Evropi.

Foto: Maja Celing Celić
  • 679
  • 107
  • 0

Nakon pretežno blage zime, ozime žitarice su u solidnom do dobrom stanju u većini delova Evrope. Vremenski i uslovi u zemljištu u većini zemalja omogućuju početak poljskih radova i prolećne obrade zemljišta, navodi Evropska agencija za praćenje useva MARS u svom aktuelnom izveštaju. Međutim, zabrinjavaju dugotrajno suvi uslovi u jugozapadnoj Evropi. 

Na jugu Pirinejskog poluostrva na ozimine je negativno uticala suša i one trenutno nisu u optimalnom stanju. U južnoj Francuskoj i severozapadnoj Italiji razvoj biljaka je još uvek u vrlo ranoj fazi, ali takođe su pogođene nedostatkom vlage. Međutim, kiša je potrebna i u mnogim drugim zemljama, ističu. 

To uključuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju i jugozapadnu Ukrajinu gde je vrlo sušno bilo u februaru i martu, a zabeležen je manjak od čak 50 odsto u odnosu na prosek. U ovim regijama tek je započeo prolećni razvoj ozimina pa ako uskoro ne bude kiše, smaniće se potencijal prinosa, upozoravaju. 

Izvor: JRC Mars

Stalni uslovi suše u regiji Magreba (severna Afrika) ozbiljno su uticali na potencijal prinosa. Hladni i vlažni uslovi duž italijanske obale Jadrana, u Grčkoj i Turskoj odložili su njihov razvoj, ali su povoljni za vlagu u zemljištu.

Višak padavina u evropskoj Rusiji je takođe povoljan za razvoj useva. 

Toplije nego inače

U periodu od 1. februara do 10. marta su u severnoj i centralnoj kao i istočnoj Evropi zabeleženi topliji uslovi nego inače, s temperaturnim anomalijama višim za 2°C do 4°C u odnosu na dugoročni prosek (LTA). 

U svom izveštaju najavljuju i ciklonski poremećaj preko jugoistočne Evrope i Egejskog mora kao i Pirinejskog poluostvra. 

Padavine se očekuju u velikim područjima jugoistočne Evrope, istočnog Sredozemlja i Crnog mora. Ova atmosferska cirkulacija će pogodovati prodoru hladnijeg vazduha preko istočne Evrope, istočnog Mediterana i Crnomorske regije. 

Šta li će biti s oziminama? (Foto: V.Stapić)

Dugoročna prognoza za naredne mesece (april, maj, i jun) ukazuje na vrlo verovatne toplije uslove nego inače i to u celoj Evropi.


Dokumenti


Tagovi

Stanje ozimina Suša Prognoza JRC Mars Vreme u Evropi Manjak padavina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sneg od jutros veje na Fruškoj gori. Iriški venac je zavejan, ali prohodan za sada. Naši čitaoci javljaju da su kolovozi mokri, pa je potreban dodatan oprez u saobraćaju. Temperature u Srbiji narednih dana će biti ispod proseka za ovo doba... Više [+]